България Север

Изложба за Радичков откриха в библиотеката

Изложба „Магьосникът на думите“ по повод 90 години от рождението на Йордан Радичков беше открита в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

„Като всеки голям феномен Йордан Радичков е цяла епоха в литературата – писател, драматург, сценарист, представител на магическия реализъм. Той е „създаващият алтернативи творец“, за който правилата в художествената литература губят своята традиционна роля. Радичков е усмивката и доброто в родния литературен небосклон. Той е детската радост от „Ние, врабчетата“, той е „Събирачът на ценности“, той има дарба да ни показва „Нежната спирала“ на истинските неща. Той разказва като мъдрец и във всяка негова дума има смисъл, има живот и много, много поука. Както казва Владимир Янев при Радичков „всичко е интересно и безгранично“. Затова и интересът към неговото творчество е толкова голям. Произведенията му са преведени на над 40 езика и са издадени в над 50 страни по света. Ненапразно е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература, като в нашите сърца е печели поне още сто пъти по толкова“, каза при откриването съставителят на изложбата Татяна Денчева.

2019-а година бележи 90 години от рождението на писателя Йордан Радичков. С експонирането на заглавия от богатата библиотечна колекция изложбата „Магьосникът на думите“ разкрива многоликия човек и творец Радичков . Презентира се и книжовното богатство за него, което библиотеката притежава – спомени, литературни анализи, очерци, монографии и студии за Радичковото творчество. Посетителите на експозицията имат възможността да разгледат и постерите, представящи животописа , наградите и отличията, снимки и мисли на Йордан Радичков – едно от най-емблематичните имена в новата българска литература. По нетрадиционен начин е представен творецът в шаржове от известни български художници – Светлин Русев, Дечко Узунов, Борис Димовски и др. Специален акцент в изложбата е селекцията от оригинални рисунки-илюстрации от самият майстор на словото към една от най-обичаните детски книги – „Ние, врабчетата“.

Материалът Изложба за Радичков откриха в библиотеката е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.