България Север

В ход е кампанията по силанизация на детските зъби в Плевенска област

Програмата на здравното министерство по силанизация на детските зъби се осъществява от 2009 година и върви „ръка за ръка” с образователното ведомство. Това заяви в клуба на БТА председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, който е и координатор на кампанията по силанизация за Плевен д-р Павлин Стефанов. Тази кампания се осъществява до края на ноември, а изпълнителите за Плевенска област са 10 стоматолози, чиито адреси могат да бъдат открити в интернет или във всяко по-голямо училище. Кампанията обхваща деца от 5 до 8 години и д-р Стефанов прикани всички родители на децата в тази възрастова група да потърсят съответните стоматолози. Той уточни, че процедурата е съвсем безболезнена и не изисква специална техника.

Всички изпълнители имат право безпрепятствено да влизат в учебните заведения и да провеждат информационни кампании, с които да промотират силанизацията. Всичко, което е свързано с тази програма – от влизането на детето и родителя в кабинета до излизането им, е поето от държавата и не се заплаща абсолютно нищо, поясни д-р Стефанов. Времето, за което се извършва процедурата, е 2 – 3 минути на зъб. Първоначално зъбчето се почиства хубаво, след което зъболекарят поставя необходимия материал без детето да изпитва каквато и да е болка. Това предпазва от кариес и по-нататъшни усложнения. За миналата година участвалите в кампанията деца са били 1 200, като в настоящата кампания зъболекарският съюз очаква да се включат над 1 500.

Материалът В ход е кампанията по силанизация на детските зъби в Плевенска област е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.