България Север, Общество

„Габрово срещу наркотиците“ приключи успешно

Днес, 7 ноември, приключи регионалната кампания на Областна дирекция на МВР – Габрово, организирана в партньорството с Общински съвет по наркотични вещества – Габрово и РУО – Габрово, под надслов „Габрово срещу наркотиците“.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Форматът се реализира като част от Национална инициатива „Заедно срещу наркотиците“ и се проведе от 5-ти до 7-ми ноември в Габрово. По предварително обявена програма, кампанията обхвана 9-тите и 11-тите класове на всички средни училища на територията на областния град.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

В два последователни дни се проведоха и срещи по темата с родители, педагози и други специалисти. В присъствието на Димитър Христов – инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Габрово и Габриела Йосифова – председател на Общински съвет по наркотичните вещества в Община Габрово, инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ при СДВР, изнесе лекции и презентации, свързани с наркотиците и последствията от употребата им.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Лекциите преминаха в непринудена комуникация с учениците, на които беше предоставена подробна информация за разпространяваните към момента амфетамини, метамфетамини, различни видове екстази и други наркотици.

снимка: Община Габрово

Подрастващите бяха предупредени за заплахата, която представляват най-новите наркотични вещества, които се явяват в последно време на пазара. Само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи. Учениците бяха информирани за различните вариации, в които могат да им бъдат представени от разпространителите.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За слушателите беше интересно да научат, че съществуват 1 630 вида марихуана, като нито един от видовете не може да бъде определен като „лечебен“. По време на срещите беше коментира темата за „свободния режим“ на употреба на марихуаната, както и съществуващият законов режим в България. Що е то „медицинска“ марихуана и какъв е режимът на регулация на канабиса в различни страни, също бяха тема на дискусия с младите хора.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Децата бяха запознати с предвидените от Законодателя санкции за употреба и разпространение на наркотични вещества у нас.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

С видео материали инспектор Петков демонстрира последиците от употребата на наркотиците и тяхното въздействие върху човешката физика и психика, както и последиците върху социалния живот и бъдещето на младите хора.

Беше засегната темата за употребата на енергийни напитки, наргилета, анаболи и стероиди и негативните последици от тях.

По време на срещите, инспекторът провокира учениците с въпроси за най-разпространените сред тях наркотични вещества и за пореден път доказа, че митовете и изкривената информация за дрогата са опасности, които могат да вкарат в капана на зависимостта един недостатъчно информиран млад човек.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Учениците се информираха и за опасностите, които крие употребата на наргилета и енергийни напитки – използвани масово от младежите и често подценявани като риск за здравето им.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Относно най-новата, т.нар. „дизайнерска“ дрога – учениците видяха в презентацията колко различни видове има от нея и колко умело е маскирана тя под името на „чай“, „билка“, „соли за вана“, „тор“… Само за изминалата година са регистрирани 300 нови вида наркотични вещества!

Затова е толкова важно младите хора да бъдат информирани и да не рискуват от незнание и любопитство. Защото понякога и един опит само може да бъде фатален.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Инспектор Петков запозна децата подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, както и къде може да се потърси адекватна помощ при нужда.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В рамките на кампанията, инспектор Петков се срещна и със специалисти, работещи в сферата на зависимостите, които бяха запознати с най-често срещаните наркотични вещества на българския пазар.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът „Габрово срещу наркотиците“ приключи успешно е публикуван за пръв път на Gabrovo News.