България Север

Архангеловден е – почитаме вожда на небесните сили в борбата срещу мрака и злото

Честит имен ден на Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая!

На 8 ноември Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу мрака и злото. Архангеловден е и вторият по значение есенен празник след Димитровден. Народната вяра приписва на Архангел Михаил различни качества, отрежда му голяма почит.

Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.
На Рангелов ден се правят се общи трапези.

В чест на светеца – покровител на мъртвите, се коли курбан – обикновено мъжко животно – овен или шиле.

Жените приготвят обреден хляб рангелово блюдо (рангелов хляб), „боговица“ (богова пита), близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”

Според учените, следи от различните култове на древните българи са запазени в народните песни, макар някои символи да не се разчитат толкова лесно. Очертават се три основни групи персонажи. Първата от тях обхваща образите на природните сили и е пряко свързана с езическия период – Слънчовата майка, Слънцето, Месецът, Деница, змейовете, самодиви и пр. С приемането на християнската вяра, езическите божества приемат християнски образ, но запазват и голяма част от предишните си функции. Героите, които съставляват третата група, имат по-скоро човешки характер. Тук са персонажите от много песни и приказки – Домна царица, Янкул чобан и други.

Архангел Михаил или Рангел, както го нарича народът, се свързва в известна степен и с трите групи. Чертите, които му приписват народните приказки и легенди, понякога приближават образа му до Янкул – богат човек, с голямо семейство, който притежава много стада.

ДУХОВНОТО създание, наречено Михаил, не се споменава често в Библията. Но всеки път, когато Михаил е споменат, е във връзка с някакво негово действие. В книгата на Даниил той се бори със зли ангели, в писмото на Юда спори със Сатана, а в Откровение води война срещу Дявола и демоните му…

Материалът Архангеловден е – почитаме вожда на небесните сили в борбата срещу мрака и злото е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.