България Север, Спорт

40-ият национален турнир по спортен бридж „Габи“ се проведе в Плевен

Отборът на „Найтингейл“ (Плевен) е втори в отборното класиране

От 7 до 10 ноември в „Туристически дом“ в град Плевен за 40-ти пореден път се състоя националният турнир по спортен бридж „Габи“.

На 7-ми  и  8-ми  се състоя мини-отборният турнир за купа „Кайлъка“. В него участваха 8  отбора. Те играха мачове по 7 дона „всеки срещу всеки“, като след това първите четири отбора играят полуфинал и финал за определяне на медалистите, а останалите играят в група „Б“. Турнирът бе спечелен от отбор „Иванчев“ (Варна) в състав: Иванчев, Трендафилов, Христов, Николчев. На второ място се класира плевенският отбор „Даски“ в състав: Румен Върбанов, Антон Антонов, Олег Петракиев, Пламен Балев и Веселин Узунов, а третото място спечели отбора на „Попово“ в състав: семейство Капитански и плевенчаните Аврам Леви и Александър Романов. На 8-ми  вечерта пък се проведе двойковият турнир. В него взеха участие 50 двойки, които изиграха 26 дона в 13 кръга.

Турнирът бе спечелен от двойката Слави Алексиев (Плевен) – Пламен Христов (Варна) с 65 %, следвани от Маринчо Маринов – Цветомир Груев (Ч. Бряг) с 64 %  и Александър Александров – Георги Георгиев (София ) с 63 %. Призовата шестица се допълни от софийските двойки Иван Никифоров – Димитър Тулийски, Стелияна Иванова – Траян Христов и Марияна Рибарска – Даниела Григорова. Бяха дадени и няколко допълнителни награди за класирали се извън призовата шестици. Така наградата за най-добра плевенска двойка спечели двойката Веселин Узунов – Пламен Балев. За най-добра смесена двойка извън първите шест бе обявена Валя Янева – Велина Костова (София). Най-добра младежка двойка бе Захари Феров – Марк Андонов (Варна), а призът за най-добра международна двойка бе даден на Богуслав Герулски – Казимир Гонефал (Полша). 

Победителите в отборното класиране – отбор „Керемида“ – София

На 9 и 10 ноември се състоя отборният турнир. В него се включиха 25 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ мачове по 8 дона, като  в последните 3 кръга се образуваха групи А, Б и С. Победител стана отборът на „Керемида“ (София)  в състав: Нанев, Михов, Цончев, Керемедчиев.

Отборът на плевенския „Найтингейл“ в състав: Слави Алексиев, Румен Маринчев, Пламен Христов, Иван Симеонов и Клементин Николчев, отново бе на ниво, като се класираха на второ място.

Малко не достигна на плевенчани да станат първи, след като в последните три кръга победиха три пъти отбора на победителите, но не им достигна една точка за да ги изпреварят. На трето място остана отборът на „Челопеч“ в състав: Иванчев, Симеонов, Христов, Антонов. От останалите плевенски отбори добре се представи отбор „Нинджа“ в състав: Николов, Попов, Пешев, Миленков, Василев, които заеха второ място в група „С“.

Настоящото издание на Турнир „Габи“ бе юбилейно. Първият турнир се е провел на 12 – 13 декември 1980 г. и се е казвал турнир „Плевен“, но през 90-те години е преименуван на турнир „Габи“ в памет на плевенския бриджор Гавраил Стоманяков. Това е един от първите големи турнири по-онова време. По стар от него от турнирите, запазили се от тогава, е турнирът за Купа „Варна“, но той е бил прекъсван през годините, което дава основание на плевенкия турнир да претендира, че е най-старият традиционен турнир в България. В първото издание на турнира участват 81 двойки. През 90-те години участниците достигат до 128 двойки и 50 отбора. По-късно през годините по финансови причини участниците намаляват, но турнирът никога не е прекъсван. Заслуга за това е основно на Бридж-Клуб „Плевен“. През последните години благодарение основно на председателя на клуба Слави Алексиев турнирът стана един от най-посещаваните и атрактивни турнири в страната. В турнира участва почти целият бриджов елит на България. Тази година в турнира взеха участие и четирима от най-силните полски бриджори, начело със световния шампион Богуслав Герулски. Организаторите дадоха гала-вечеря за всички участници. Освен основните, бяха раздадени и много допълнителни награди. От архива бе извадено класирането от първия турнир през 1980 година. Оказа се, че в настоящия турнир 15 състезатели са участвали и тогава. С плакет бе награден д-р Венелин Узунов, който е основният организатор на първия турнир преди 40 години. Най-интересните срещи от турнира бяха предавани на живо по интернет в специализирания сайт ВВО и бяха надблюдавани в цял свят.           

Материалът 40-ият национален турнир по спортен бридж „Габи“ се проведе в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.