България Север

Съдът остави на работа закопчания заради подкуп горски служител

Окръжният съд в Габрово се произнесе по искане на прокуратурата за отстраняване от длъжност на горски инспектор.

С определение от вчера, 11 ноември, състав на съда остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Габрово за отстраняване на Ц.Н. от Габрово от заеманата от него длъжност – „Главен специалист – горски инспектор” в Регионалната дирекция на горите – Велико Търново. Същият е обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 301, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК – поискан и приет подкуп от длъжностно лице.

С оглед доказателствата по делото съдът счете, че в настоящия случай е налице първата предпоставка по чл. 69, ал. 1 от НПК за отстраняване на Ц.Н. от длъжност, а именно – обвиняемият е привлечен в това процесуално качество за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му.

Съдът обаче прецени, че изпълнението на първото законово изискване не води до автоматичния извод, че е налице и втората предпоставка, визирана в чл. 69, ал. 1 НПК – а именно, че служебното положение на обвиняемия ще възпрепятства разследването.

При постановяването на своя акт съдът съобрази обстоятелството, че Ц.Н. заема длъжност, която е на най-ниското ниво в структурата на РДГ, като няма лица, които да са йерархично зависими от него и на които същият би могъл да въздейства, в качеството си на техен ръководител.

Също така магистратите счетоха, че длъжността, която заема обвиняемият, не му позволява неограничен достъп до създадена в организационната структура, в която работи документация и не е налице опасност да укрие, преправи или унищожи уличаващи го документи.

С оглед горепосоченото и предвид останалите данни по делото съдът прие, че не са налице фактически доказателства, даващи достатъчно основание да се счита, че служебното положение на Ц.Н. ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, поради което остави искането на прокуратурата без уважение.

Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново, в 3-дневен срок.

Обвиняемият е на свобода срещу определена мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 1 000 лева, във връзка с воденото срещу него наказателно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Съдът остави на работа закопчания заради подкуп горски служител е публикуван за пръв път на Gabrovo News.