Бизнес и Политика

Компаниите управлявани от милиардери са по-привлекателни за инвеститорите

Направеното проучване обхваща ефективността на акциите в 603 публични компании, към които е обвързана по-голямата част от богатството на милиардерите. Годишната печалба на компаниите в рамките на 15 години е близо 18%. За сравнение печалбата на широкия фондов индекс, проследяващ акциите в 47 страни е 9%. От проучването става ясно, че компаниите контролирани от милиардери безспорно са по-доходоносни.

В рамките на доклада милиардерите споделят 3 основни неща, които спомагат за успеха на техните компании: интелигентно поемане на риск, бизнес фокус и решителност. Те се стремят да разберат възможните рискове и да ги сведат до минимум.

В доклада се посочва още, че в компаниите собственост на милиардери се следва дългосрочна стратегия, която се възползва от изравняване на стимулите за изпълнение и управлението. Според данните в него откриването на близо 27 милиона нови работни места са пряко свързани с развитието на дейността на компаниите, собственост на милиардери.

Заради по-силните позиции на долара, нестабилността на пазара и слабата икономика през 2018г., броят на милиардерите бе редуциран по естествен начин. Той намаля с 57, най-вече в Китай и Индия. Единствено в САЩ, броят им се увеличи на 89, спрямо 70 през 2017г.

За 2018г. са отчетени данни, че богатството на милиардерите е с 35% по-голямо, спрямо 5 години по-рано и се равнява на общо 8,5 трилиона долара активи. В същото време за периода броят на жените милиардери се е увеличил с 46%, но все още е едва 11% от общия брой.

Нетното богатство на технологичните предприемачи почти се е удвоило за пет години до 1,3 трилиона долара, като броят на технологичните компании, контролирани от милиардери, нараства от 76 на 148.

В същото време има идеи да бъдат въведени по-високи данъци за милиардерите. Кандидатката за демократичен президент Елизабет Уорън например предлага да се наложи данък, в размер на 6 цента на всеки долар нетна стойност над 1 милиард долара и да се повишат данъците върху капиталовата печалба. Джеръми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания, от своя страна заяви, че „в справедливо общество няма да има милиардери“.

В изготвения доклад швейцарската банка UBS обаче предупреждава, че ако милиардерите бъдат принудени да плащат по-високи данъци, това може да доведе до негативни последици.