България Север

С пърформанс преди официалния старт започна Международният фестивал на китарата в Плевен

В навечерието на официалния старт на петия Международен фестивал на китарата в Плевен организаторите дадоха брифинг в едноименната зала на областната управа, съчетан с пърформанс и представяне на част от плевенските участници. Официалното откриване на събитието е на 27 ноември от 19 часа с концерт на италиански, английски и български китаристи в концертната зала на читалище „Съгласие”.
Добър път и успех на фестивала пожела областният управител Мирослав Петров, домакин на предшестващия събитието форум.
С факта, че към Плевен в момента пътуват повече от 200 участници от 22 държави мога да кажа, че всичко което вече 5-а година правим, има смисъл. Това заяви главният организатор и основател на фестивала, преподавателят по китара Николай Михайлов. По думите му основната задача на фестивала е да показва изкуство, което не само да радва хората, не само да ги вдъхновява, но да ги кара и да се замислят за това къде са родени, къде се намират и защо днес са тук и какво им е позволило те да са в залата.

Една от основните вечери на фестивала е именно вечер на българската музика, в която ще бъде даден шанс на българските композитори да представят своите нови произведения.
Организатори на културното събитие са сдружение „Изкуството до мен” и читалище „Лик – 1959”. Съорганизатори са: Община Плевен, Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен и читалище „Съгласие”. Художествен директор, създател и главен организатор на фестивала е Николай Михайлов – преподавател по класическа китара в НУИ „Панайот Пипков”, китарист, автор-композитор на филмова музика.
Фестивалът включва пет концертни вечери, международен и национален конкурс в 4 жанрови категории, разделени на възрастови групи, майсторски класове и уъркшопове. Предвидено е изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери.
Превръщането на Плевенския международен фестивал на китарата във вълнуващ музикален празник за душата, изкуството и вдъхновението остава водеща цел за организаторите на петото издание. Създадените творчески взаимоотношения, приятелства и обогатяване вследствие на международния обмен вдъхват вяра за успеха на културното събитие.

Материалът С пърформанс преди официалния старт започна Международният фестивал на китарата в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.