Бизнес и Политика

Китайската народна банка успя да задържи ключовата кредитна ставка

Азиатските пазари бяха объркани в петък, докато Китай държи стабилно на новата си референтна лихва.
Хонгконгският индекс на Hang Seng (HSI) за последно се повиши с 0,4%, докато южнокорейският Kospi (KOSPI) спечели 0,2%. Но японските Nikkei 225 (N225) и китайският Shanghai Composite (SHCOMP) загубиха съответно 0,3% и 0,1%.
Народната банка на Китай не коригира своя едногодишен основен лихвен процент (LPR), който е 4,15%. Петгодишният LPR също остана стабилен на ниво от 4,8%.

LPR, с който банките таксуват корпоративни клиенти за нови заеми, е нов показател, който Китай въведе през август. Надеждата е, че лихвеният процент постепенно ще замести съществуващия фиксиран референтен лихвен процент и ще свърши по-добра работа при преминаването на по-ниски лихви към кредитополучателите в корпоративния сектор.
Едно съображение: Докато китайската икономика все още е под натиск, последните данни на правителството сочат, че инерцията се е увеличила миналия месец. Неотдавнашното примирие между САЩ и Китай – въпреки че все още не е всеобхватна сделка – също помага за настроението.

Централната банка на Китай се опита да помогне на забавящата се икономика чрез намаляване на референтните ставки. Но банката също внимава да не наводни пазара с твърде много пари. Тепърва трябва да се обмислят други въпроси, като нарастващата потребителска инфлация, предизвикана от кризата със свинско месо в страната. Африканската чума по свинете опустоши популацията на свине в Китай, като увеличи разходите за свинско месо.
Въпреки че заемната ставка се задържа засега, все повече намаления все още могат да бъдат използвани, пише Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист от Capital Economics, в научна бележка в петък.