България Север

Коледната звезда идва от Мексико

Името на коледната звезда е свързано с времето, по което израстват яркочервените й листа – Рождество. Легенда разказва, че в святата нощ малко момиченце вървяло тъжно към църквата, защото нямало какво да поднесе като подарък на Младенеца. Спряло край църквата и горчиво заплакало. Сълзите му покапали по листата на храст и там, където падали, листата ставали червени. Щастливо, момиченцето откъснало няколко клончета и ги поднесло пред яслата на Младенеца. Подаръкът бил неповторим по своята красота. Той съчетавал чистотата и искреноста на детското сърце.

Коледната звезда е тропическо растение и не е капризна за отглеждане в домашни условия. Нейната родина е Мексико, където този не особено голям храст се среща в диво състояние. Днес тя е един от коледните символи особено в Америка, а в последните десетилетия на ХХ век – и в Европа. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя, днес поинзецията, както е търговското й название, се отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. Тя е едно от най-продаваните цветя в света, въпреки че се произвежда и предлага единствено по коледните празници. Ежегодно на големите изложения селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници. Освен класическите червени, на пазара се предлагат поинзеции с бели, жълти, розови багри.

Въпреки че произхожда от топла страна, коледната звезда предпочита прохладата. Затова е добре да се отглежда на светло място, неогрявано директно от слънчевите лъчи при температура 18 – 20 градуса. Тя не обича отоплителни тела, пряка светлина, течение. Най-добрият вариант за нея е южният прозорец на стая с нормална топлина и влажен въздух. Важно условие е и да не държите саксията над парното или близо до отоплителен уред. През лятото изнесете коледната звезда в градината, на балкона или друго място, защитено от вятъра.

За да осигурите красиви цветове на растението, от септември трябва да го държите на пълен мрак от 18 до 8 ч. Сложете го под кашон, в шкаф, в килер или на друго подходящо тъмно място. След около 8 седмици коледната звезда отново ще ви радва със своите красиви цветове. След като прецъфти в края на януари, дръжте растението на по-хладно място (около 12 – 15 градуса). Поливайте го много рядко. В края на май стъблата се режат на височина до 10-15 см. При отрязването те изпускат сок с цвят на мляко, който е силно отровен. За да се спре изтичането му, връхчетата на стъблата се обгарят с пламък от свещ.

ПОЛИВАНЕ

Водата, с която поливате коледната звезда, трябва задължително да е със стайна температура. Слагайте течност, когато усетите, че пръстта е изсъхнала. Не бива да подгизва. По време на коледните празници поливайте с малко вода, като държите почвата постоянно влажна. През лятото се полива по-често, листата се пръскат.

Материалът Коледната звезда идва от Мексико е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.