България Север

Разследват наличието на 9 000 тона италиански отпадъци в Плевен

Сигнал за депонирани отпадъци на територията на град Плевен е получен в Окръжна прокуратура в навечерието на Новата година. За това алармира днес окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова на съвместна пресконференция с главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Плевенската полиция е извършила незабавна проверка относно дали този отпадък е получен и се съхранява по установения от Закона за управление на отпадъците ред. Образувано е досъдебно производство, за да може фактите да бъдат установени със средствата на НПК и да бъде преценено след събиране на съответните доказателства дали е налице търсене на наказателна отговорност. Акцията е извършена на 30 декември 2019 година на територията на бившия завод „Мир” на площадка в ликвидация, а фирмата, отговорна за отпадъка, е „Феникс” – Плевен ООД.

Разследването продължава до момента два дни и в този срок са извършени всички необходими неотложни действия, свързани с оглед на местопроизшествието и разпит на лицата, които имат отношение към вноса и съхранението на боклук, и е иззета необходимата документация от РИОСВ – Плевен. Засега няма данни, че има опасност от нерегламентирания отпадък. В голямата си част той е внос от Италия, но не е от влаковата композиция, а е пристигнал по море.

Към този момент все още нямаме официален отговор от италианската страна дали тези боклуци са свързани с операцията, която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност, информира Ивайло Иванов. Освен за неправилното съхранение на отпадъци ще се проверява и дейността на контролните органи, допълни Иванов.

Установеният незаконен отпадък съдържа пластмаса, хартия, дърво и метал, уточниха разследващите. Количеството е около 9 хиляди тона. Полицията и прокуратурата са взели всички предохрнителни мерки да не се допусне внос на други отпадъци от същото лице, докато не се установи дали то има необходимия капацитет за преработка и съхранение. 

По думите на главния секретар на МВР към момента все още не може да се каже дали има някакво административно нарушение или състав на престъпление по Наказателния кодекс. В рамките на образуваното досъдебно производство, ако бъдат открити данни за нарушение и на контролни органи, ще бъде взето отношение. Ние не се ограничаваме в нашата дейност само по отношение на собственика, а проверяваме всички, които са свързани с необходимия контрол, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Материалът Разследват наличието на 9 000 тона италиански отпадъци в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.