Бизнес и Политика

Цените на петрола се повишиха след убийството на висш ирански генерал

Анализаторите предупредиха, че акцията може да ескалира напрежението в региона и да повлияе на глобалното производство на петрол. Цената на суровия нефт Brent скочи с близо $ 3, за да достигне 69,16 долара за барел в един момент. Увеличението на цената дойде, след като генерал Касем Солеймани беше убит при удар с американски дрон на летището в Багдад, което Пентагонът определи като „отбранителна акция“.

Нефтът Brent, международният показател, в момента се търгува за около 69 долара за барел. Скокът на цените също изтласка запасите от петрол на лондонската фондова борса по-високо, като BP се повиши с 1,5% и Royal Dutch Shell с 1,4% по-високо.

Напрежението между САЩ и Иран нарастна, след като САЩ се оттеглиха от ядрена сделка между Иран и други страни. Това имаше за цел да ограничи ядрената програма на Иран и да предотврати разработването на ядрени оръжия. САЩ също възстановиха санкциите срещу Иран. Тази неотдавнашна стачка предизвика опасения от увеличен риск за енергийните доставки в региона.

В района могат да бъдат намерени няколко от най-големите производители на петрол в света, които биха могли да бъдат засегнати, ако има по-широка военна конфронтация, включваща Иран. Около 1/5 от световните доставки минават през протока Хормуз, тесен проход, който осигурява достъп до Персийския залив.