България Север

Изтече крайният срок за регистрацията по ДДС

От габровския офис на НАП информират своите клиенти, че на 7 януари, изтече крайният срок за регистрацията по ДДС, която произтича от промените в Закона за ДДС, влезли в сила от началото на тази година. Досега всяка фирма беше задължена да се регистрира, когато месечният ѝ оборот достигнеше 50 000 лв.

С промените оборотът на фирмите с „еднородна“ дейност се сумира и ако надхвърля прага, регистрацията става задължителна.

Според новия закон дейността се приема, че е еднородна, когато е налице значителна идентичност по отношение на две или повече от следните характеристики: предлаганите стоки или услуги, ползваните активи, персонала, търговската марка/наименованието на обекта, доставчиците/клиентите.

Оборотът се сумира също при последователното извършване на еднородна дейност в един и същи търговски обект от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице се включва оборотът, реализиран в обекта от всички лица, извършвали последователно дейността в съответния обект преди него, за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца, включително текущия месец, и се счита за оборот, реализиран от съответното лице през първия ден на започване на еднородната дейност в обекта от това лице.

Не се приема, че е налице последователно извършване от две лица на еднородна дейност, ако е налице прекъсване на дейността за повече от един месец от датата на преустановяване на дейността от предходното лице и датата на започване на дейността от лицето, определящо оборота по реда на ал. 10. ал. 10 на чл. 96 от ЗДДС от 01.01.2020 г.

За заварените случаи е предвиден преходен режим, според който лице, което към датата на влизането в сила на закона отговаря на условията за задължителна регистрация по ДДС е длъжно да подаде заявление за регистрация в 14-дневен срок от влизането в сила на закона, тоест до 14 януари 2020 г- допълват още габровските данъчни.

За повече информация нашите клиенти могат да звънят на национален телефон 0700 18 700 или на място в салона за обслужване на клиенти на ул. „Радецка“ №11.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Изтече крайният срок за регистрацията по ДДС е публикуван за пръв път на Gabrovo News.