България Север

Сдружение „Мулти етно форум” отчете проект за гражданското участие в самоуправлението

На заключителна пресконференция в БТА в Плевен представители на сдружението с нестопанска цел „МУЛТИ ЕТНО ФОРУМ” отчетоха своята дейност по едногодишен проект /за 2019/. Европейският проект на стойност 89 000 лева включва социологическо изследване в 5 български общини – Искър, Никопол, Баните, Рудозем и Чепеларе. Данните обобщават нагласите на обществеността и общинските администрации по въпроси касаещи местното самоуправление.

Основната тема, която изследвахме, е възможността, която законодателството дава на кметовете на малките населени места да конституират така наречените кметски съвети, които да подпомагат изпълнението на техните функции, подчерта Галина Тошева, представител на сдружението. По думите й кметският съвет е структура, която трябва да подпомага дейността на кмета, като кметските съветници са хора, които са активно ангажирани граждани с проблемите на конкретното населено място и имат собствена позиция по конкретни теми на самоуправлението. Те трябва да са личности, които са лесно разпознаваеми, като хора с авторитет и имат възможности да подпомагат развитието на населеното място по различни теми – подържане на паркови части, комунални услуги, сметосъбиране, улични безстопанствени животни и т. н.

В закона е записано, че кметски съвети се конституират на общи събрания, на които присъстващите трябва да получат номинациите и съответно да бъдат одобрени с мнозинство. Според направените социологически проучвания в изследваните по проекта общини няма кметски съвети, като основните причини за това са на първо място непознаването на тази възможност, която дава законодателят. След проведените анкети с общинските администрации и жителите на населени места, става ясно, че те оценяват този консултативен орган като много полезен. Това е пряка възможност на заинтересовани граждани по легитимен начин да участват във вземане на решения за техните населени места.

Често обаче кметските административни структури и гражданите не успяват да намерят начин да прилагат този принцип на пряка демокрация. Чрез осъществяването на този проект изследвахме местните нагласи и възможности за конституиране и въвеждане в действие на обществените съвети и изведохме препоръки за тяхното успешно и ползотворно функциониране, отчетоха от сдружението.

Материалът Сдружение „Мулти етно форум” отчете проект за гражданското участие в самоуправлението е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.