България Север

Фирма ремонтирала моста в Дряново за своя сметка и воля

Фирмата, ремонтирала моста на Майстор Колю Фичето в Дряново, е извършила дейностите по укрепването му за своя сметка и воля. Целта била съхраняване на културното наследство. Това става ясно от думите на кмета на Дряново Трифон Панчев, коментирал темата, която нашумя в последните няколко дни.

Общински съветници от Дряново сезираха медии, че в основите на моста са излети близо 20 кубика бетон, без да бъде спазена процедурата по Закона за културното наследство. Заради това Окръжната прокуратура в Габрово започна работа по изясняване на обстоятелствата по случая.

Сигналът за плачевното състояние на моста, който е паметник на културата, е подаден от граждани още през юни миналата година, но според градоначалник на Дряново Трифон Панчев, неговият предшественик Мирослав Семов не е уведомил министерството, което е собственик на моста.

„След създадената медийна истерия по сигнал на група общински съветници от ГЕРБ и Зелените, във връзка с авариен ремонт на моста на Кольо Фичето на река Дряновска, управителите на фирма „Прогрес Д“ ООД заявиха, че са извършили ремонта за тяхна сметка и по тяхна воля, с цел съхраняване на културното наследство на града“, каза Панчев.

„Лятото от фирмата са имали среща с предишния градоначалник Семов, като на нея той им е споменал, че този мост е в лошо състояние. От фирмата са огледали моста и са решили, че със свои средства могат да го укрепят като жест към общината.

Когато водата е била на най-ниското си ниво, което е в края на ноември и началото на декември, оттам са направили този ремонт. От другата страна мостът е укрепен по същия начин, по който е извършено това и от фирма “ Прогрес Д“, допълни Трифон Панчев.

По думите му още през 1970 година имало изготвен проект за укрепване на моста и издадено такова предписание от страна на държавата по информация, дадена на сегашния кмет на Дряново Трифон Панчев от арх. Марин Маринов, служител на Министерство на културата.

„Съвместно с министерството ще работим по бъдещото възстановяване на моста в автентичен вид. Компетентните органи ще извършат проверки и ще установят има ли нарушения“, обясни още Панчев.

Той призова гражданите да не се поддават на повече провокации и опити да се накърни авторитета на Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Фирма ремонтирала моста в Дряново за своя сметка и воля е публикуван за пръв път на Gabrovo News.