България Север

Освещават бойното знаме на възстановеното ВВВУ в Долна Митрополия в петък

Две събития предстоят във връзка с възобновяването дейността на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия – освещаване на бойното знаме и официално откриване на висшето училище.

На 17 януари 2020 г., петък, от 10 часа в плевенския Храм „Св. Троица“ ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“.

В 9:30 часа от Военния Клуб тръгва представителна група /през Градската градина -Регионален Исторически музей-Храм „ С. Троица“/. Начело е Представителният духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.
Следва знаменната група, водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ е на курсант- старшина Милен Симеонов. Негови асистенти са двамата випускници – курсант-старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.
Почетният караул е под командването на капитан Георги Кръстев.
Бригаден генерал Юлиян Радойски – началник/ректор на ВВВУ „Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав съпровождат бойното знаме.
Ритуалът по освещаването на бойното знаме в Храм „Св. Троица“ ще извърши свещеник Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари 2020 г., понеделник, от 11 часа в района на ВВВУ – гр. Долна Митрополия.

На 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.
От 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.

Във възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия ще се подготвят летателни и технически кадри за военновъздушните сили и гражданската авиация.

Материалът Освещават бойното знаме на възстановеното ВВВУ в Долна Митрополия в петък е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.