България Север

Румен Петков се срещна в Ирак със зам.-председателя на партия „Ал-Уатани“

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Ирак, където се срещна с един от най-ярките политици в арабската държава днес – зам.-председателя на иракската парламентарно представена политическа сила „Ал-Уатани“ Хасан Шуерд Хамдани. Срещата бе в централата на иракската партия, където Хамдани приветства гостите си с добре дошли, като политическа партия от държава с огромни традиции в приятелското отношение с Ирак. Зам.-председателят на „Ал-Уатани“ подчерта заслугите на България за изграждането на инфраструктурата в държавата за подготовката в различни сфери на хиляди иракски специалисти.
Румен Петков от своя страна благодари на Хасан Шуерд Хамдани за срещата и отделеното време. Той посочи позицията на ПП АБВ, като каза, че приоритетите във взаимоотношенията между двете държави трябва да са свързани с възобновяване на традициите за подготовка и обучение на иракски студенти в българските ВУЗ-ове, с възстановяване на икономическите отношения. Петков подчерта, че съдбата на Ирак трябва да бъде в ръцете на народа на Ирак, който трябва да направи своя избор за бъдещето. Председателят на ПП АБВ добави, че възобновяване на отношенията трябва да има също в сферите на туризма и енергетиката – България е участвала в изграждането на цялата енергийна система на Ирак.
В рамките на срещата Петков и Хасан Шуерд Хамдани за разговаряха за исторически богатите взаимоотношения между България и Ирак и възможностите за богато бъдеще във взаимодействието между двете държави. Председателят на ПП АБВ отправи покана към зам.-председателя на „Ал-Уатани“ за посещение в България, която той прие с готовност.

Двете страни се договориха диалогът между политическите сили да продължи и занапред в името на възстановяване на отношенията между двете държави. Петков изрази позицията, че е абсолютно недопустимо на територията на суверенен Ирак други държави да решават конфликти помежду си. Той пожела мир, успех и просперитет на приятелския иракски народ
В срещата днес от наша страна участва също Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни.

Материалът Румен Петков се срещна в Ирак със зам.-председателя на партия „Ал-Уатани“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.