България Север

Румен Петков се срещна в Багдад със завършили в България иракски студенти

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, са в Багдад, където се срещнаха със завършили в България студенти от Ирак, които са учили в различни ВУЗ-ове в София и Пловдив. Една част от тях сега са на високи позиции в различни министерства и Централната избирателна комисия на арабската държава.
Срещата премина изключително емоционално, с разкази за спомени от студентските години и приятелства, които поддържат до ден днешен в България. Участниците в разговора декларираха готовността си да работят за възстановяване на взаимоотношенията между България и Ирак, защото двете държави са в традиционно приятелски отношения, за разлика от други нации, които преследват само своите икономически интереси в родината им. България е участвала в построяването на Ирак и това я прави много значима, посочиха те. Децата на някои от мъжете, завършили образованието си у нас, са български граждани и до днес живеят в България.
Румен Петков посочи, че завършили в България студенти са посланици на България в Ирак и на Ирак в България и благодари за обичта им към страната ни. Той отправи покана към тях да посетят България и градовете, където са учили. „Топлите ви спомени и обичта към България ме карат да съм сигурен в бъдещето на Българо-иракските отношения, защото вие носите заряда на тази човешка същност“, посочи Петков.
В срещата участва и дългогодишният министър на образованието в Ирак професор Абид Таеб Ал-Желаелир, а от българска страна – Ясин Ал-Хамдани – председател на Българо-иракски съвет в София. Той беше и в листата на ПП АБВ в София на последния местен вот.

Румен Петков се срещна в Багдад и с председателя на партията за национален диалог „Ал-хиуар Ал-уатани д-р Салех Ал-Мотлег.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни, се срещнаха в Багдад с председателя на партията за национален диалог „Ал-хиуар Ал-уатани д-р Салех Ал-Мотлег, който е и бивш вицепремиер на държавата.
В рамките на срещата д-р Ал-Мотлег специално благодари за това, че голямата част от днешния иракски научен потенциал е формиран в София от хилядите млади иракчани, които са получили висшето си образование и докторски степени в нашата страна. Подчерта признанието си за това, че в труден за Ирак момент председателят на ПП АБВ Румен Петков е на посещение в Ирак с конкретни предложения за обучение на иракски младежи в българските ВУЗ-ове, за възстановяване на икономическите връзки и доставки на хранителни стоки, минерална вода и безалкохолни напитки, подкрепа за иракската енергетика с потенциала, който сме градили и който сме реализирали и в Ирак, подкрепа на селското стопанство на Ирак чрез технологии и внос на селскостопански продукти и, разбира се, научен обмен. Д-р Ал-Мотлег благодари също за приятелското отношение на България към Ирак и за това, че партия АБВ поставя основите за сериозно междупартийно отношение. Той изрази готовност да подкрепи идеи на Алтернатива за българско възраждане за провеждане на бизнесфоруми, в това число, и за туристически обмен. Д-р Ал-Мотлег изрази благодарност за възможностите, които България може да предложи за възстановяване на иракчани, пострадали във вътрешните конфликти през последното десетилетие. Той е гостувал и преди в нашата страна и заяви готовност да ни посети отново.

В края на разговора Румен Петков подчерта, че приятелите се отзовават на нуждата от подкрепа тогава, когато е най-трудно. Той изрази убеждение, че Ирак ще се стабилизира и тогава отново ще има голям приток на интереси. „Днес ние сме тук, за да ви подкрепим в труден за вас момент“, каза още Петков.

Материалът Румен Петков се срещна в Багдад със завършили в България иракски студенти е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.