Бизнес и Политика, България Север

В Плевен представители на бизнеса и общината се запознаха с възможностите за сътрудничество с Йордания

Работна среща на тема: „Възможности за икономическо сътрудничество с град Зарка, Хашемидско кралство Йордания” беше проведена днес в зала „Гена Димитрова” в РБ „Хр. Смирненски” в Плевен. Срещата, на която присъстваха представители на бизнеса, общината и журналисти, беше организирана със съдействието на община Плевен.

Община Плевен е в процедура за установяване на партньорски отношения с град Зарка, Хашемитско Кралство Йордания.

Инициативата е на кмета на йорданския град инж. Имад Момани. Общинските съвети на Плевен и Зарка дадоха съгласие за водене на преговори за подписване на договор за сътрудничество. В знак на сериозните намерения на бъдещите ни партньори улица в град Зарка е именувана „Плевен”.

Работната среща е една от първите крачки за партньорство между двата града и разширяване на отношенията между Йордания и България на местно ниво, особено в контекста на предстоящото посещение на Краля на Йордания Абдула ІІ у нас тази година.

Работната среща бе водена лично от кмета на Плевен Георг Спартански, а специални гости бяха Н. Пр. почетният консул на кралство Йордания в България Д-р Хасан Бармауи и председателят на АБВ Румен Петков, който е инициатор на установяването на приятелските връзки между Зарка и Плевен.

Не е работа на кмета да прави бизнес лично, подчерта Спартански, но е задължително да отвори вратата за бизнесконтакти, а останалото е работа на самите бизнесмени. Партньорският договор между двата града ще бъде сключен през юни при посещението на нашите нови партньори от град Зарка, а делегация с представители на плевенския бизнес ще посети йорданския град в началото на есента.

Румен Петков изтъкна, че Зарка е вторият град в Йордания с милион и 200 хиляди жители, втората икономика в страната и там интересът към Плевен е неподправен. По думите на Петков, изобщо отношението към България от страна на Йордания е „направо казано „култово“. Няколко хиляди души в Йордания са завършили своето образование в България, между които членове на ръководството на община Зарка.

В Йордания има сериозен интерес към нашия Медицински университет, към хранителната и леката ни промишленост, производството на конфекция. Интерес представляват и нашите строителни фирми и българските строителни материали.

Според Румен Петков решението на Общинския съвет и на кмета Спартански за партньорство са стратегическа възможност за Плевен, а и за цялата страна, да се върне по един много убедителен начин в Йордания, защото там имаме позиции и имаме големи възможности.

Преди своята презентация почетният консул на Йордания д-р Хасан Бармауи връчи на кмета на Плевен Георг Спартански и на председателя на АБВ Румен Петков специални грамоти за приноса им към йорданския народ и Йордания и приятелството с България.

Йордания е привлекателна бизнес-среда заради личната ангажираност на властта и н.в. крал Абдула ІІ. Частният сектор там съществува от 100 години и законът за насърчаване на инвестициите дава възможност на инвеститорите от цял свят да инвестират в Йордания, подчерта д-р Бармауи. По думите му там има възможност за чуждестранните инвеститори да притежават 100 % от капитала във всякакви сектори. Ниските мита също съдействат благоприятно. Йордания става основен съюзник на НАТО през 1996 година и има приятелски отношения с Израел. Страната членува във всички по-важни световни търговски и икономически организации. Йордания е оазис на спокойствие и толерантност между различните националности и религии, убеден е д-р Бармауи.

Силата на Йордания според него е в човешките ресурси – неграмотността там е под 99 процента, а хората с висше образование са над 17 на сто.

Цялата презентация на д-р Бармауи за кралство Йордания ще бъде качена на сайта на Община Плевен.

Материалът В Плевен представители на бизнеса и общината се запознаха с възможностите за сътрудничество с Йордания е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.