Бизнес и Политика, България Север

Спартански: Приетият Бюджет 2020 е „изтърбушен“ и ще наложа вето върху него

„По политически и популистки причини група съветници по предварителна договорка отново тежко се заиграват с интересите на гражданите на Плевен. Това обаче ще доведе до тежка незаконосъобразност на бюджета на общината, защото той е приет на базата на предложенията, гласувани в залата с тежки нарушения на Закона за публичните финанси”. Това обяви кметът Георг Спартански на днешното оперативно заседание на общинската администрация. По думите на градоначалника почти всички предложения не отчитат това как трябва да бъде структуриран бюджетът, че той трябва да има приходна и разходна част, които трябва да са балансирани и равни. Ако се предвижда излишък в края на годината, това трябва да бъде изрично записано, категоричен е Спартански. Ако се правят допълнително увеличение на приходите трябва да се каже, когато се вменява в задължение на общински предприятия да повишат приходите по бюджетите си, смята кметът.

Къде точно ще залагат така изсипани на ангро суми, които се залагат като увеличение на приходната част на бюджета, пита Спартански. По думите му не може по този начин да се прави бюджет, който да се разминава със стотици хиляди в приходната и разходната част, като се нарушава Законът за публичните финанси.

Спартански смята, че има много тежки несъответствия в това, което се предлага, абсолютно е незаконосъобразно и това го задължава да наложи вето. Кметът е сигурен, че и областният управител ще постъпи така и обратното би го учудило безкрайно много.

Спартански е убеден, че не може така да се посяга с лека ръка на инвестиционна програма, която е предложена след анализи на общинската администрация. Отказва се финансиране на свлачищни процеси на улица „Цар Борис І”. Не можеш да откажеш финансиране при положение, че има заплаха за здравето и живота на хора от този район, категоричен е кметът. По думите му така стои въпросът и с ремонта на улица „Лозенка”.

Според Спартански е публична
тайна, че когато се залагат нови обекти, това се случва, когато определен
общински съветник живее на определена улица или майка му живее на друга улица.
Това по думите му са тежки „рецидиви” от едни и същи хора, които са се клели в
защита на обществения интерес, а си пробутват личния интерес за сметка на
всички останали.

Материалът Спартански: Приетият Бюджет 2020 е „изтърбушен“ и ще наложа вето върху него е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.