България Север

Шефът на АПИ се срещна с кметове и кметски наместници от Плевенско заради винетките

Георги Терзийски и областният управител Мирослав Петров проведоха работна среща по проблемите с винетките

Присъствието ми на тази среща изразява готовността на пътната агенция да се съобрази с обществения интерес и с желанието на общините да освободят участъци от републиканската пътна мрежа при условие, че те участват във финансирането и поддържането на тези пътни участъци. Това обяви шефът на АПИ Георги Терзийски на среща с кметове и кметски наместници на населени места от област Плевен по актуалната тема с винетките, която се проведе днес в зала „Плевен“ на Областна администрация. Терзийски заяви отново готовността всяко едно искане да бъде разгледано и при изпълнение на условията, споменати по-горе, да бъдат проведени процедурите по изваждането на участъци от списъка за таксуване с решение на Министерския съвет. По думите на Терзийски всеки проблем с винетките може да бъде решен спокойно, без това да провокира напрежение и прояви на вандализъм по отношение на изградената инфраструктура и затварянето на републикански пътища в нарушение на закона.

Особена активност проявиха кметовете на Брестовец и Гривица, където през отминалите дни се случиха спонтанни бунтове заради винетките. Кметът на Брестовец Радослав Иванов попита дали поставените камери на изхода на селото ще снимат за санкции, свързани с винетките и защо хората трябва да плащат, за да отидат до зеленчуковата и овощната си градина и лозето си.

Според Терзийски всички участъци от републиканската пътна мрежа, които са извън урбанизираната територия към момента с изключение на извадените с решения на МС подлежат на таксуване.

Във всички случаи, в които се водят преговори и има някакви предложения за тези участъци, камерите са настроени в режим „трафик” и те не отчитат нарушители и не генерират фишове. Това дали ще има винетки в този участък е въпрос на преговори. В Брестовец рамката е оборудвана с камери в двете посоки – да, в урбанизираната територия тя не може да има друга функционалност, освен „трафик”, но камерите, които са обърнати към Плевен, са в участък, който подлежи на таксуване, обясни шефа на АПИ.

Кметът на Гривица Петър Георгиев обърна внимание на това, че от неговото село за Плевен няма алтернативен път и табелата „винетка” е поставена след камерите.

По отношение на
табелите Терзийски отговори, че те се поставят в началото на извънурбанизираната
територия и това е обща постановка.

Близо 2 часа Георги Терзийски отговаряше на подобни въпроси, задавани от кметовете. По думите му това са напрежения, свързани с въвеждането на електронното правоприлагане, което наистина дисциплинира хората и затова на някои места се получават такива напрежения, свързани с таксуването на участъци, които по една или друга причина и досега са били с някакъв по-специален статут или контролът върху тези участъци не е бил достатъчен. С въвеждането на тази система е ясно, че всеки става равен пред закона.

Материалът Шефът на АПИ се срещна с кметове и кметски наместници от Плевенско заради винетките е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.