България Север

Люси Дяковска и Плевенска филхармония се включват в кампанията „Локомат за България“

„Локомат за България” е благотворителна кампания за закупуване на първия робот за цялостна рехабилитация на тялото при хора с двигателни проблеми. Според инициаторката на кампанията д-р Анелия Хохвартер, плевенчанка, която живее и работи в Австрия, научните изследвания показват, че около 50 процента от болните, ползващи този робот, се изправят на крака и прохождат.

За кампанията разказаха пред журналисти в клуба на БТА д-р Хохвартер, Люси Дяковска и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, които се включват в каузата с благотворителен концерт на 3 април.

Кампанията започва още преди 3 години и половина, когато д-р Хохватер навършва 50 години и издава първата си книга „Пътуване”. По думите на инициаторката д-р Хохвартер, ако подобрим рехабилитацията в България, ние осмисляме работата на хирурзи, ортопеди, детски лекари, невролози и неврохирурзи. Според научно изследване по неврология на Европейската асоциация, България е на първо място по смъртност след инсулти, защото при нас рехабилитацията е само една седмица, а тя трябва да е минимум 4 седмици. Рехабилитацията, според д-р Хохвартер, е най-занемарената част от медицината, защото тя не носи пари.

Досега са събрани около 100
хиляди лева и 14 хиляди евро в дарителската сметка на кампанията.

„Набирането на средства върви много бавно, основно чрез организиране на мероприятия, на които лично присъствам. Чета от моята книга, правя презентации за локомата, показвам видео на уреда. Била съм, освен в България, в Австрия, Германия и Швейцария, опитвам се да събера средства, срещам се с хора от бизнеса…”

Цялата сума е около 430 хиляди швейцарски франка и досега имаме събрани една пета от необходимото, обяви д-р Хохвартер. Идеята е да бъде закупен уред с два модула – за възрастни и за деца. 20 000 човека в страната имат нужда от терапия с робота, а България все още няма нито един. В една страна като Австрия, която е сравнима с нашата по население, има вече 28 локомата.   

Най-подходящото място за новата терапия с локомата, според специалистите, е Плевен и Медицинският университет в града вече е дал съгласието си да обучава необходимите кадри.

Този концерт, който предстои да направим, за мен лично е начало на много неща, които ще последват от тук нататък, заяви пред журналистите Люси Дяковска. По думите й този концерт би трябвало да даде старта именно тук в Плевен и в нашия Медицински университет за използването на този уред.

„В България за жалост липсва
възможност за адекватна рехабилитация на всякакво ниво и моето включване е
абсолютно логично в тази кауза, защото аз лично се сблъсках с този проблем.

Това ново лечение засега не се поема от здравната каса, но може да се стартира дебат за промяна в законодателството. Жалко е, че трябва човек да се сблъска с подобни проблеми, за да разбере колко са необходими тези високотехнологични уреди.”

Концертът на Плевенската филхармония на 3 април ще е в читалище „Съгласие”. По предложение на д-р Хохвартер в благотворителния концерт ще бъде включена вокална формация „Нуша” за автентичен български фолклор, която се е изявявала със Софийска филхармония. В програмата са включени и квартет „Геомарчало”, както и общинският хор „Гена Димитрова”. Люси Дяковска, освен че ще пее, ще бъде и водеща на концерта, а диригент е Найден Тодоров.

Поканите за благотворителното
събитие ще бъдат пуснати от понеделник и цената им е 20 лева.

Материалът Люси Дяковска и Плевенска филхармония се включват в кампанията „Локомат за България“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.