България Север, Общество

Коронавирус в Габрово

Потвърден е първи случай на COVID-19 в Габрово, информираха от РЗИ – Габрово. Преустановен е достъпът на външни лица в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Медицинският персонал и пациенти са под карантина.

Положителна проба е дала и жена от медицинския персонал от болницата, с което случаите на опасната вирусна инфекция в Габрово стават два, обявиха на брифинг в 10.00 часа от Националния кризисен щас, откъдето казаха, че няма място за паника.

Във връзка с извършено пробонабиране на 5 март на носогърлени смивове от хоспитализирани пациенти в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, с диагноза пневмония и получен на 7 март положителен резултат за COVID-19, при жена на 75 години от Габрово.

Със Заповед на Директора на РЗИ Габрово е разпоредено да се преустанови достъпа на външни лица в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Преустановени са свижданията в болницата и приемът на пациенти във Вътрешно отделение. Поставени са под домашна карантина медицинският обслужващ персонал на отделението, за срок от 14 дена.

Пациентите от Вътрешното отделение съща са поставени под карантина за срок от 14 дни в отделението. Под домашна карантина за 14 дена е и медицинският персонал, обслужвал заболялата от COVID-19, работещ в други отделения на габровската болница.

Да се вземат носогърлени смивове за изследване за коронавирус от пациентите и медицинския персонал на Вътрешно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и вземат носогърлени смивове за изследване за COVID-19 от медицинския персонал, обслужвал заболялата от коронавируса, работещ в други отделения на болницата.

Ще се извърши основно почистване и дезинфекция на Вътрешно отделение на областната болница в Габрово, като се спазва строг противоепидемичен режим във ВО, включващ трикратна текуща дезинфекция, редовно проветряване и използване на лични предпазни средства от медицинския персонал.

Към момента са взети 45 проби от контактни лица. От тях 26 са пробите от медицински персонал, 15 – проби от пациенти на ВО; 3 проби на контактни в дома и повторна проба от заболялото лице.

Пробите са транспортирани незабавно до НРЛ „Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ – София.

*Публикуваната информация е актуализирана в 10.20 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Коронавирус в Габрово е публикуван за пръв път на Gabrovo News.