България Север

Заразените с коронавирус в България вече са над 200

Щабът ще предложи на МЗ всяка болница да има обособени отделения за борба с COVID-19

201 са вече регистрираните с коронавирус в България, 11 са за деня. Това заяви на редовния си брифинг ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, предаде БНТ.

Вече има случай в Дупница – един пациент, и в Пазарджик – двама, които са семейство. Те са в пазарджишката болница. Има един контактен в Добрич, 7 лица в София.

Припомняме, че в Плевен случаите са 5 (последният е потвърден вчера), като първите двама пациенти, диагностицирани на 8 март, са излекувани и изписани.

Днес има две по-големи дарение – от Банката за развитие 200 000 лв и за „Александровска болница“ от Български енергиен холдинг също дарение 200 000 лв.

Във връзка с увеличавне на случаите и изчерпване на капацитета на ВМА и „Пирогов“, Щабът ще направи предложение на Министерството на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавируса, оборудвани с реанимационни легла.

На въпрос за неработещи тоалетни на бензиностанциите ген. Мутафчийски заяви, че никой не е издавал заповед те да бъдат затваряни.

Той отново разясни симптомите на коронавируса – температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск в гърдите, и около 10% – диария. Каза обаче, че не се съобщава за загуба на вкус като симптом.

Материалът Заразените с коронавирус в България вече са над 200 е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.