България Север

15 години без великия Емил Димитров

Днес се навършват 15 години от смъртта на великия Емил Димитров. Голямата звезда на българската естрада почина на 65-годишна възраст. В репертоара си има над 400 композиции, от които 280 авторски: “Арлекино” (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), “Джулия”, “Ако си дал”, “Сбогом, Мария”, “Ела във София”, “Песен за моята майка”, “Моряшко сбогом”, “Нашият сигнал”.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 г. в Плевен и за първи път се качва на сцената на 7-годишна възраст. Първият концерт, в който участва като естраден изпълнител, е през 1960 г. Тогава е приет и във ВИТИЗ “Кр. Сарафов”, но година по-късно напуска театралния институт. По това време издава първите си авторски песни – “Само тази нощ” и “Арлекино”, които му донасят първата международна награда за българска песен от фестивала в Сопот – Полша, през лятото на 1962 г.

Като композитор и певец участва в редица фестивали в България, Русия и Европа – “Златния Орфей”, “Мелодия друзей”, Първи международен фестивал на френската песен, международни фестивали в Истанбул, Полша, Сан Ремо и др. Изнесъл е над 7000 концерта в страните от Източна Европа, Русия, Куба, Германия, Франция, Австрия, Белгия, Турция, Ливан и др.; има “златни” и “сребърни” плочи в Италия, Франция, Русия и България. Има издадени около 30 албума и много плочи от “Балкантон”. Лауреат е на множество международни отличия: специалната награда на Съюза на композиторите на ФРГ; френското звание “Екселенс Йоропеен”, почетни грамоти от Коми АССР и от френската телевизия за принос в развитието на българо-френските културни отношения. Получил е и ордени от Министерството на отбраната за морален принос в Българската армия.

По случай 60-годишния му юбилей е награден с орден “Стара планина” I степен.

Материалът 15 години без великия Емил Димитров е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.