България Север

В Плевен е открита първата в Северна България лаборатория за изследване на COVID-19

От днес започва работа новоразкритата Вирусологична лаборатория за установяване на COVID-19. Инвестирайки голям размер собствени средства, Медицински Университет – Плевен завърши напълно цялостното изграждане и оборудване на новата Вирусологична лаборатория за изследване на коронавирус към Научноизследователския Институт, базирана във Втора клинична база. Лабораторията ще работи с PСR-тестове и е първата в Северна България.

Наличието на Лабораторията за изследване на COVID-19 в град Плевен е от съществена важност и значение за справяне с епидемичната обстановка и излизане от извънредното положение в страната.

В лабораторията работят предимно млади хора под ръководството на световно известната в областта на микробиологията и вирусологията проф. Мария Средкова.

Вирусологичната лаборатория в Плевен е на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб и ще изпълнява изцяло препоръките на Щаба по отношение изследванията на пробите за коронавирус. Ще се изследват само проби, подавани от РЗИ и съответните болнични заведения. Лабораторията няма да взема проби от гражданите.

Материалът В Плевен е открита първата в Северна България лаборатория за изследване на COVID-19 е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.