България Север

Кооперативните пазари ще работят само от 13 до 15 април, засега

Кооперативните пазари и цветните борси ще работят от 13 до 15 април. Въвеждат се и допълнителни мерки по отношение работата на кооперативните и фермерски пазари.

Това става със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В нея е записано, че се преустановява функционирането на кооперативните и фермерските пазари, както и цветните борси на 12 април и от 16 април до второ нареждане.  

Според новата заповед, на фермерски пазар могат да се предлагат:

– различни храни от животински и неживотински произход, които отговарят на Закона за храните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, актовете по прилагането им, правото на Европейския съюз в областта на храните и Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход;

– плодове и зеленчуци;

– посевен и посадъчен материал;

– фуражи и фуражни суровини.

Преустановява се функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси на 12.04.2020 г. и от 16.04.2020 г. до второ нареждане.

Дава се възможност, в периода от 13.04.2020 г. до 15.04.2020 г. включително, търговците на кооперативните пазари и цветните борси да реализират своята продукция, в т.ч. и бързо развалящите се стоки и продукти, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция.

Напомняме на всички граждани за стриктно спазване на ограниченията за социална дистанция и излизане от дома при крайна необходимост.

Вижте целия текст на заповедта ТУК.

Материалът Кооперативните пазари ще работят само от 13 до 15 април, засега е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.