Арт Новини

ИВАННА ШМЕЛЕВА „Държавата на Франциск Скарина“

              

   С подкрепата на посолството на Република Беларус в Република България

от 10.01. до 20.01.2020 г.

Откриване на 10. 01. 2020 г. /петък/ от 12ч.

 През тази година се изпълват 530 години от рождението на Франциск Скарина – беларуски учен, първопечатар, културен и обществен деятел от епохата на Ренесанса.  Първата беларуска книга «Псалтир» бе отпечатана през 1517г. в Прага в печатницата, която бе основана от Франциск Скарина. В сегашно времеличността на хуманиста от миналата епоха се почита от много народи. Неговото име е дадено на културни и учебни институции в различни държави по света. В изложбата „Държавата на Франциск Скарина“  на художничката Иванна Шмелева са представени графика и живописни платна, на които са изобразени архитектурни пейзажи и забележителности на Минск, Гомел, Витебск и други градове на Беларус – държавата на великия учен.

Иванна Шмелева по образование  е архитект-дизайнер,  участник в различни конкурси и изложби, притежател е на награда от Съюза на дизайнерите в Русия за най-добра архитектурна графика.

Тя има поредица от самостоятелни изложби в различни държави.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена самостоятелна изложба „Цветята на България“. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в България и се проведе със съдействието на българското общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр. Бишкек.

През 2015 г. в Деня на славянската писменост и култура в Националния музей на Казахстан в гр. Астана, бе проведена изложба „Страната България“, в която бяха показани графики на авторката.  Изложбата бе организирана от Министерството на културата на Казахстан и Българското посолство в Казахстан.

През 2018 г.  по повод 80 години на Ботаническата градина Е. Гареев в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек бе проведена самостоятелна изложба „Планински цветя».

В столицата на България авторката организара седем самостоятелни изложби:

2012 г. – „Храмове и паметници на архитектурата в България“

2016 г. – „Архитектурна мозайка“,

2016 г.- „Петербургски скици“

2017 г.- „Магията на цветята“

2018 г.- „Архитектурни орнаменти“

2018 г.- „Бяла роза от зимната градина “

2019 г.– «Славянка»

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­