Изложба

Късчета изкуство от Стелла

„Късчета изкуство от Стелла“ е заглавието на новата изложба, която галерия ХебросАрт ще открие на 30 юни, вторник от 18 ч. в Галерия „Seven“ в квартал Капана. Автор е младата художничка Стела Делчева.

Зрителят трябва да се приготви да се срещне с много лица в творбите, колкото условни, толкова и експресивни. Крайно пестеливи като изображение и ярки като колорит. Лица анфас, с огромни, насочени право към него очи. Палитра от настроения – усмивка, тъга, ирония, изненада, състрадание или просто насмешка. Това са лица, уловени в някакъв специален, много личен момент. Ще видите лица на минувачи, царе, жени и мъже, дори лице – морски пейзаж. Те по странен начин съчетават минимализъм и наивитет, запазвайки непринудеността на случайната среща и провокирайки у зрителя желанието да види още, да научи повече, да не напуска пъстроцветния като детски калейдоскоп свят на Стелла!

Дебютната изложба „Лица“ на художничката Стела Делчева бе представена миналата година в Галерията за Съвременно изкуство София. Маслените й платна посрещнаха публиката като откровен детски жест за споделяне на мисли, чувства и преживявания след дългогодишното й творческо усамотение. И този жест беше силно оценен не само от критиката, но и от познавачите на визуалното изкуство. Не остана незабелязано внушението, което тези експресивни картини излъчваха на фона на античните останки на Арена ди Сердика.
И съвсем естествено срещата с публиката тогава прерастна в ново артистично изживяване и сега Стела отново е готова да ни изненада. За твореца няма граници в използването на изразни средства. Неспокойният дух не търпи затваряне в рамки. Затова артистичните проявления на Стела Делчева не се затварят само в живописните платна. Като млад творец нейната философия е свързана с опазването на околната среда. Цветните фолиа, които се изхвърлят като остатъчен материал от изработването на реклами, в офиса на нейния баща, влизат в полизрението на Стела и тя интуитивно започва да създава редица портретни колажи. Авторката ще ни изненада със своята нова изложба „Един портрет, една неразказана история“. „Разкажете я вие. Експериментирайте, може пък да се крие във вас един писател“ – провокативно казва Стела. Така на всеки притежател тя дава шанса да напише своята история на гърба на творбата. Този концептуален характер на предстоящата изложба е съвършено нов прочит на колажа, който влиза в синергия с публиката като вид нова интелектуална игра на мисли и чувства. Вижте тези късчета изкуство представени в „Капана“ – квартала на творческите индустрии в Пловдив!
Вернисажът ще бъде съобразен със завърналите се мерки за сигурност заради Ковид 19.