Интериор

Едностаен апартамент в стил лофт в Москва

В днешния материал ви показваме един от последните проекти на Cartelle Design Studio, а именно – малко студио, собственост на младо момиче в Москва. Жилището е с обща площ от 40 м² – типично студио, с голямо общо пространство и две малки стаи, в които са обособени гардеробната и банята.

Основните изисквания на младата собственичка били мястото да е стилно и интересно, като се осигурят достатъчно рафтове за книги и места за активна почивка,тъй като нейните хобита са четенето на книги и пушенето на наргиле, докато си почива. Една друга черта на собственичката, която определила голяма част от разположението в жилището, е че тя не обича да готви и не се нуждае от функционална кухня. Базирайки се на този факт, дизайнерите направили малък кухненски кът, включващ само най-основното. 

Минимализмът с лофт елементи е основният стил в това малко жилище. Самото пространство с високи тавани, бетонови греди и панорамен прозорец създава специфичното за стила настроение. Още при планирането е било решено да се използват минимален  брой отделни помещения. Към стената между дневната зона и гардеробното помещение е добавен голям прозорец, който предава светлина и визуално свързва двете пространства.

Основната цветова схема е едноцветна. В интериора доминират светлосивите стени, таван и текстил, тъмен под, черни метални елементи и малко светло дърво по фасадите на някои мебели. Сдържаната и строга цветова схема е разчупена благодарение на ярките акцентни детайли като жълтия дизайн на леглото, червената рамка на огледалото в коридора и многоцветните детайли на рафта под прозореца.

В дневната зона има няколко различни сценария за осветление. За равномерно осветяване на цялото пространство се използват въртящи се коловози и прожектори. Кухненската зона и спалнята се осветяват допълнително от минималистични метални полилеи.

В пространството се използва минимум декор, само няколко черно-бели произведения и няколко декоративни възглавници на перваза на прозореца. Основният елемент в декора е плакат с панда, който добавя чар и неформалност.