Арт Новини

Изкуствоведът проф. Галя Лардева: За мен Есенните изложби са лична кауза

Славена Шекерлетова

За осма поредна година куратор на най-дълголетния форум за изкуство Есенните изложби в Пловдив е проф. Галина Лардева. Деветима са участниците, представители на различни поколения, боравещи в изкуството с разнообразни техники. Някои от тях са вече известни, други – в началото на своя път. Това са: Албена Петкова, Антон Терзиев, Веселин Начев, Стилияна Узунова, Иван Матеев, Михаела Каменова, Павел Койчев, Греди Асса и Соня Станкова. През 2020-та година Есенните изложби в Пловдив се провеждат под надслов „Места до поискване“. Началото на форума е поставен през 1967-ма година, в която са експонирани акварелите на Георги Божилов – Слона. За 53-тото издание разговаряме с проф. Галя Лардева – артистичен директор на Есенните изложби в Пловдив.

Проф. Лардева, и тази година вълнуващ подбор на творци, на чието изкуство ще се наслаждаваме цял месец в Пловдив. Кажете ни повече за художниците? 

Г. Л.: Това са различни в своите търсения художествени индивидуалности. Те принадлежат на различни поколения и са формирани като автори в различни условия и среди, създават произведения в различни медии (живопис, скулптура, графика, фотография), някои от тях са сред най-утвърдените имена в българското изкуство от последните десетилетия, други сравнително скоро са започнали своя творчески път. Наред с високото професионално равнище, оригиналността и изключително отговорното отношение към работата си, общото между тях е това, че имат изострено чувство за съвременност – нещо особено ценно, което съвсем не се често срещано тук и сега. Подобно усещане може да се опише чрез характерно отстраняване – рефлекс за отстраняване не само от разпознаваемите светове, от гравитацията към определени проблемни кръгове и стилистики, но и от собственото творчество, от собственото присъствие като творец. Това е един характерен отстранен поглед, при който от решаващо значение е със сигурност ситуацията, но и онзи филтър, който внасят в нейната структура транзиторните пространства.

„Места до поискване“, доста любопитен надслов, в каква проблематика ни въвлича?

Г. Л.: Това именно – „облицованият“ с човешки възприятия филтър на транзиторните пространства – е същността на проблема, който опитвам да уловя в заглавието. Казано с други думи, не индивидуалното възприятие (на авторите, на специалистите, на всеки един човек от публиката) оформя визуални образи и общува чрез тях, а местата са тези, които ни разполагат, възприемат и формират: „кадрират“ ни, избират нашите ракурси, поставят ни „на пауза“, надрисуват ни. Тази динамична връзка между хората и местата има различен израз във всеки отделен момент, но и във всяко индивидуално възприятие.

Есенните изложби са „сцена, на която се срещат поколенията“, „духовна крепост“, „устойчивост и необходимост“,  „свобода на показване, какво искаш да направиш“, „учат на визуална култура“. Това са все думи на тазгодишните участници за културния форум. За Вас, като куратор на това събитие, вече 8 години, какво са Есенните изложби?  

Г. Л.: На практика това е десетото издание, което правя. Първото беше през 2000 г., а второто – през 2008. За мен Есенните изложби са лична кауза – лично отношение към една дълга традиция, която трябва да се запази жива през времето. Това означава да бъде осигурено едно високото равнище, което да задава тон, като форумът бива разпознаван като значимо събитие сред останалите. Град Пловдив заслужава да има такова събитие, но и градът дължи това събитие на своите граждани като празник и като специализиран форум за изкуство. Всяка година форумът прави опит да състави един комплексен образ на моментното състояние на българското съвременно изкуство – образ, зад който стои процес. Същевременно за мен по своя замисъл Есенните изложби са дискусионно пространство – територия, на която хората могат да се срещнат, да разговарят, да получат импулс за бъдеща работа.

– – – –

Националните есенни изложби се откриват на 1 септември от 18.00 часа в Балабановата къща в Стария град на Пловдив. Творбите на артистите може да се видят в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство. Спецификата на събитието се определя, както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет или десет самостоятелни изложби, което превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Художници:

БАЛАБАНОВА КЪЩА- ВЕСЕЛИН НАЧЕВ – живопис/ Дълбока зала, ИВАН МАТЕЕВ – графика/ Сводеста зала, АНТОН ТЕРЗИЕВ – живопис/ Първи етаж, АЛБЕНА ПЕТКОВА – живопис/ Двор

КЪЩА ХИНДЛИЯН – ГРЕДИ АССА – рисунка/ Веранда, СОНЯ СТАНКОВА – фотография/ Мааза, ПАВЕЛ КОЙЧЕВ – скулптура/ Двор

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО – СТИЛИЯНА УЗУНОВА – живопис/ Зала, МИХАЕЛА КАМЕНОВА – скулптура/ Двор

 

снимки: Таня Върбева