Изложба

“Re: Search”

Изложбата е моментна снимка на един продължителен процес, през който художника преминава в своята работа. Запечатване на етап, който представлява завършено произведение на изкуството, осъзнало себе си и своята форма. За скулптора Павлин Радевски осмислянето на работния процес е не само метод на работа, но до голяма степен и обект на самата работа. Етапите на изграждането на пластичните форми, калъпът, който ги обгръща (в случая това е прозрачна полиестерна смола), напускането на мястото им, след като са оставили своят физически отпечатък, с което са създали нова форма, със своя история и съвсем ново взаимоотношение със заобикалящата среда. В голяма степен този процес наподобява лабораторен експеримент, изследване, проучване, проведено с почти научна прецизност. Работата на Павлин Радевски силно напомня на експеримент на естествоизпитател. За този подход напомня поставени в изложбата елементи, като постамент с пчела поставена под лупа, восъчна пита, създадена в пчелен кошер, по предварително зададена от автора форма.

За Павлин Радевски, полиестерната смола е основен предпочитан материал през последните години, заради способността си да бъде едновременно лека и прозрачна, но и да има материалност и обем, зависещи от светлина и поставените в него обекти. Неговата прозрачност, лекота, е идеално вместилище на чугунени пластични обекти. Такава серия от пластики, бе показана през 2017 г. отново тук в галерия Credo Bonum в изложбата „Капсулиране: форми – обекти – идеи”. Тогава вниманието на Радевски беше насочено към способността на скулптурата да бъде прозрачна и лека, при потапянето й в полиестерния обем. Стъклото, основен елемент в инсталацията, проблематизираше дистанцията между изкуството и зрителя.

През последните 3 години, процесът на изчистване на идеята, довежда Павлин Радевски пълното физическо отсъствие на пластиката. До мисъл и игра с отпечатъка и запаметената форма.


Павлин Радевски (р. 1975) завършва специалност скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби, както и е сред организаторите на програмната изложба „Без дистанция”, представяща работата на 21 съвременни млади скулптори в галерия „Райко Алексиев” през 2015 г. Съ-основател е на организацията ДЕПО СКУЛПТУРА, с която реализира различни публични прояви в областта, сред които е и изложбата „Скулптурата сега“ през 2018. Павлин Радевски е носител на Първа награда за скулптура на Фондация „Св. св. Кирил и Методий” през 2003 г.