Арт Новини

Вечният град на България ще оживее в Лайпциг

 

 

Фотоизложбата „Пловдив – най-стария жив град в Европа“, ще покаже на германската публика градското развитие и атмосферата на града под тепетата. 30 творби на родните майстори на обектива, ще бъдат изложени в сградата на Фондация „Меридонов“ на ул. Прагер 173 в гр. Лайпциг от 28 септември до 4 октомври 2020г. и могат да бъдат видени от 9:00 до 17:00 ч. Организатори на събитието са Община Пловдив, Фондация „Пловдивско фотографско средище” и Фондация „Меридонов“.

 

Събитието има за цел да запознае публиката във Федералната република с неповторимото културно-историческо наследство и хилядолетна история на българския град, както и с факта, че той е връстник на Троя и Микена, по-стар от Атина и Рим. Животът на територията на града не е прекъсвал през последните осем хиляди години. Това дава основание на мнозина археолози и историци да определят Пловдив като най-стария жив град в Европа и един от най-старите в света. Това стана особено актуално през 2010 г. след направена класация от английски археолози, публикувана в авторитетни издания.

 

Фондация „Пловдивско фотографско средище” е учредена през 2002 г. Нейна основна функция е осъществяването на дейности и проекти в областта на артистичната фотография, подпомагане на творчески дебюти, сътрудничество между български и чуждестранни автори. Признание на международния ѝ авторитет е участието като учредител на Европейския съюз на фотографските фестивали.  Тя е показвана в Българския културен център във Варшава през  2017, отпечатана на календар за 2018 г. по повод Пловдив – Европейска столица на културата и показана в заключителното събитие за закриване на ЕСК през м. януари в Дом на културата Пловдив. Арт директор на Фондация „Пловдивско фотографско средище” и куратор на изложбата е доц. д-р Никола Лаутиев. Фондацията е учредена през 2002 г. Нейна основна функция е осъществяването на дейности и проекти в областта на артистичната фотография, подпомагане на творчески дебюти, сътрудничество между български и чуждестранни автори. Признание на международния ѝ авторитет е участието като учредител на Европейския съюз на фотографските фестивали. 

 

Фондация „Меридонов“, която има филиал и във Варна,  работи от 2002 година в полза на българо-немските приятелски отношения и е подкрепяла многобройни инициативи на местни общини в Германия.