Арт Новини

Млад австрийски художник с дебют в Пловдив

През октомври FLUCA – Австрийски културен павилион ще представи HALLO – дебютната изложба на младия австрийски художник в България Герт Ресингер. Изложбата, която ще се състои между 6 октомври – 29 октомври 2020 г. в Пловдив, ще бележи края на петия летен сезон на FLUCA, в който откритата сцена за изкуство и култура създава диалог между съвременното изкуство и града.

Творчеството на Герт Ресингер, като че ли сърфира в хедонистична лекота между гребена на вълните на рисунката, живописта, дизайна, графиката, пространствените инсталации, пърформънса, музиката, видеото, фотографията, колажа, шевицата и печата върху текстил. Нерядко се случва една творба да възникне от смесване на остатъци от други творби и така да се превърне в безкраен процес. Идеите и концепциите му също често се проявяват циклично в други форми отново и отново.

За Герт Ресингер хуморът, трагикомичното и неизмеримото са огромен подтик да създава и да изразява себе си. Той се вдъхновява от социалните процеси, литературата, поп културата, технологиите и психологията.

Пред българската публика Герт Ресингер представя специално направената за FLUCA текстилна инсталация “Тhe head”, 2020, както и новите си творби скулптурата “Ciao”, 2020 и дизайн обекта “The Nervous Chair”, 2020.

Изложбата HALLO, на FLUCA – Австрийски културен павилион в Пловдив, за Герт е възможност хората да имат физически допир с творбите му и чрез употребата им да се превърнат в част от произведенията.
 
Герт Ресингер е художник и дизайнер. Роден е през 1984 г. във Виена, завършва училището по изкуствата и Университета за приложни изкуства. Учи живопис в Университета за приложни изкуства във Виена при проф. Йохана Кандл и Томас Зип.

От 2014 г. ръководи проекта Dessous със своята партньорка, художничката Ани Вас. Възникнала като изложбен формат, идеята междувременно се развива като пространствен проект. Dessous представлява една основа за укрепване на отношенията между хората на изкуството на национално и международно ниво, за насърчаване на интердисциплинарния дискурс и културния обмен.

Герт има няколко изложби в Австрия, Унгария, Германия и САЩ.