Изложби

Проект РЕЗОНАНС

На 28.08.2020 г. от 18 ч. в Художествена галерия – Русе се откри изложбата „Резонанс“, която е осъществена с финансиране по Програма „Култура“ на Община Русе.
Поводът за тази изложба е кризата с коронавируса, през която преминаваме. Очаквано, светът се променя, както в икономически план, така и в отношенията между хората и в обществото. В експозицията виждаме резонанса от КОВИД -19 чрез творбите на 16 млади русенски автори, родени или живеещи в нашия град.
Кризисната ситуация, колкото и абсурдно да звучи, е много интересна за визуализация. Тя помага да разберем как се променя психологията на обществото. Когато художникът рисува, той пропуска даден образ през себе си, чувствайки, помнейки и отлагайки го в съзнанието и емоциите си. Всичко преживяно се фиксира върху платното.
В настоящата ситуация, демографските проблеми рефлектират и върху художествения живот. Поддържането на връзка с най-младото поколение артисти е необходимост, за не се прескъсва приемствеността в културните процеси в града.
Галерията предложи творбите, които са подходящи за експониране, да бъдат подарени безвъзмездно на Инфекциозно отделение в УМБАЛ „Канев“. Картините станаха част от интериора и допринасят за позитивната атмосфера и естетизацията на пространството в лечебното заведение.