Изложби

Анета Стоянова връща към традициите и ценностите на българската душевност с картините си

 

 

Станислав Трайков е завладян от живописни маринистичните сюжети  

 

Над 50 творби представят двамата автори в съвместна изложба, подредена в Дома на културата

 

Картините са изложени до 31 октомври във фоайето на „Борис Христов“

 

Над 50 нови творби представят в четвъртата си изложба „Два свята“ Анета Стоянова и Станислав Трайков. Живописни платна, изобразяващи красотата на природата от различни кътчета и сезони, прекрасни лица на жени в национални облекла, дух на романтизъм. Това са част от акцентите в картините на пловдивските художници. Особено любима за двамата е темата за морето – като стихия, като място за отдих, любов и вдъхновение, като магия.

 

„Изключително впечатление прави съвременният стил и специфични техники на рисуване, които характеризират новите картини на Станислав Трайков, особено в маринистичните сюжети“, коментира един от ценителите на творчеството на пловдивския художник. Самият автор посочи, че е вдъхновен от руската школа и това е оставило своя отпечатък в новите му картини. Той допълни, че тази година не е дал наименования на творбите си, защото всеки човек може да усети по различен начин изображенията и сам да открие своето.   

 

По-голямата част от творбите на Анета Стоянова са посветени на традициите и връщането към ценностите на българската душевност. В тях са изобразени красиви жени с различни носии, които характеризират региона, в който живеят, както и рустикални пейзажи. Сред творбите й се открояват забележителности, градски и природни изгледи, натюрморти. 

 

Тази изложба е много специална за Анета Стоянова, защото на нея присъства и синът й Руслан, който е завършил архитектура във Великобритания. „Щастлива съм, че вече всички мои любими хора са в България и заедно споделяме ежедневието“, каза Анета Стоянова. Тя допълни, че дългите години в чужбина са й дали възможност да оцени родината и близките си и сподели: „Липсваше ми българското, особено през 15-те години, когато живях и работих в Англия и затова обичам да изобразявам родното“.

 

След откриването на изложбата към почитателите на Анета Стоянова и Станислав Трайков се присъединиха и гостите на спектакъла „Танго Аржентино шоу „Тангисимо“ със солист знаменития цигулар Светлин Русев, който пристигна ексклузивно в Пловдив. В концерта участваха танцьорите Жизела Паси и Родриго Руфино, дошли в България заедно с 4-месечното си бебе.

 

Изложбата се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването. Посетителите спазваха дистанция и носиха маски. Вернисажът „Два свята“ бе открита от тв водещата Ася Антонова – автор на предаването „Ася в страната на талантите“. Картините на двамата пловдивски автори са изложени до 31 октомври 2020 г. във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.