Арт Новини

Руска Маринова – майсторът на артистичните портрети

Руска Маринова – (18 декември 1899 г.-1988) Родена в Самоков. Потомка е на българския просветител Захарий Круша. През 1919 година завършва Художествено-индустриалното училище в София.В периода 1927 – 1931 година живее в Париж, където организира самостоятелна изложба (1929), участва в колективни изложби и става член на Федерацията на френските художници (1931).Нейно дело са фигурални композиции, пейзажи и натюрморти. Неин предпочитан жанр е портрета, изрисуван с пастел. Автор е на над 200 портрети, като част от тях са организирани в тематични цикли. Организира 21 самостоятелни представяния на картините си., първата е през 1919 г.а в София. Нейни произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градски галерии и частни колекции в България и чужбина.През 1937 година получава златен медал на Парижкото изложение
Жизнена, творчески активна, пулсираща – това са думите описващи българската художничка, родена на 19 декември, 1899 г. Именно тези черти на характера й придават на нейното изкуството излъчването на една вечна младост.
Започва да рисува още от най- ранна детска възраст и благодарение на подкрепата на своето будно и ученолюбиво семейство развива таланта си и оставя в наследство огромно художествено дело.
Автор е на много изящни и артистични портрети, които излъчват искреност и топлина. В тях личи умението на художничката да улавя обаянието на своите модели. Богати гами, чувства и размисли Руска Маринова влага и в своите натюрморти с цветя, заради които е призната за една от майсторките на жанра.
image.png
image.png image.png
image.png
image.png
image.png
ю

image.png