Арт Новини

Росен Германов с изложба икони в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя от 4 юни изложба с дълбок християнски  заряд, с която художникът отбелязва своята 60-годишнина.

Един варненски художник, посветен на каноничната традиция на българската икона, ще подреди над 25 свои работи в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 60-годишнината на автора – Росен Германов, популярен в града като Даскала. Той е приготвил колекция от над 30 икони, създадени предимно в последните години с няколко акцента отпреди 10 години, когато непредвидени обстоятелства осуетяват предвидената за 50-годишния му юбилей изложба.

Росен Германов е утвърден зограф, обичан учител и е популярен в последните години с ентусиазма, който влага в разработването на галерия „Палитра“ във „Владиславово“, където продължава да свързва хората от варненския квартал с изобразителното изкуство. Неговите творчески интереси са в много области, но иконата е над всички.

В дните на подготовка на своята изложба в Градската галерия на Варна, художникът сподели:

„Тази изложба трябваше да се случи преди 10 години, затова запазих за нея някои от тогавашните работи. И много нови, сред тях е и голямата икона на св. св. Константин и Елена. Животът така се е завъртял за мен, че всичко се движи около иконите. Още като десетокласник имах интерес към тях, към тревненската школа, а от 1991 г. във Вулкан започнах по-сериозно да се интересувам и от технологията, и така е досега. Иконите, които представям в тази експозиция, са с различна трактовка на лицата. В иконописта има повече от шест различни начина на изграждане на лица и одежди – това са стиловете според епохите и местата, където се създават иконите. Аз и днес с всяка икона проверявам колко са ми силите и възможностите, но от позицията на познаване на цялата технология – позлатяване, гравиране, релефи – все елементи, които обогатяват иконата, дават ѝ тържествен вид. Търся това, което е най-доброто за тази икона, търся синтез в стила и орнаментиката. Голяма част от моите работи са с резбовани рамки – правя си ги сам и винаги ги съобразявам с иконата и стила. Избирам орнаментите и си ги обработвам. И дъските си подготвям сам, като следвам класическата технология – от дъската до фирниза, рисувам с яйчна темпера с 5-7 ръце грунд и междинни шлайфания – така, както са го правили преди 500 години.

Прозвището ми е Даскала, работата ми с деца ме учи на търпение, а работата с иконата освен търпението ми дава и вътрешно спокойствие. Иконите са основната сфера, която ме изразява най-добре, но правя и запазени знаци, шрифтове, илюстрации, даже и проект за монумент съм правил с мои колеги. Викат ми Даскала, защото в един спор с колегите във Вулкан се оказа, че аз, един от най-младите, съм с най-дълъг стаж като учител. От тогава ми излезе името Даскала.

Аз съм религиозен човек. Преди време – през 2008 г. с колеги издадохме една книга, в която всеки трябваше да напише послание, и ето това беше моето послание: „България е християнска държава, а всяко християнско семейство по традиция трябва да има икона. Във всяка българска къща трябва да има икона.“

Изложбата на Росен Германов се открива на 4 юни от 18:00 в Градската художествена галерия на Варна. Ще остане експонирана до 18 юни.

Нина Локмаджиева

Репродукции: личен архиви Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Росен Германов – Даскала

„Иконописта налага определени отговорности — към себе си, към този, който ще съзерцава иконата; към този, когото изобразява, както и към всички иконописци преди мен. ”

1961 г. – роден в Търговище.

1979 г. – завършва средно образование в Техникум по дървообработване Варна – специалност „обзавеждане на кораби“ от 1983г. – Завършва Института за учители по изобразително изкуство в Дупница при доц. Ивайло Попов.

От 1988 г. става член на групата на художниците във Варна. След 1990 г. се занимава с иконопис.

2005 г. завършва „Пластични и визуални изкуства“ в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ при проф. Бл. Папазов и проф. В.Чакалов

1993 г. – самостоятелна изложба – зала на ДНФ Варна

1995 г. – самостоятелна изложба – Галерия 111 Варна

2005 г. – гр. Шумен – икони

2006 г. участва в конкурса на РИМ Варна за авторска икона на Св. Андрей Първозвани

2006 г. — Шумен

2007 г. – гр. Варна – PS Арт – Галерия

2007 г. – гр. Варна – Галерия „Палитра” на читалище „П.Р. Славейков”

2008 г. – гр. Варна – Изложба “Лицата на светците” с Петя Петрова

2009 г. – Майсторско свидетелство по иконопис и стенопис – РЗК Варна

2010 г. – гр. Варна – Галерия „АС-арт“- Изложба „Съвременни църковни изкуства“

2010 г. – проект на капители и оформление на входа на храм „Св. ВМЧ Димитър“ – ж.к. „Вл. Варненчик“

2011 г. – гр.Варна – Галерия „Палитра” на читалище „П.Р. Славейков 1928” – самостоятелна изложба

2011 г. — гр.Каварна – самостоятелна изложба

2011 г. – проект на конструкцията на проскинитарий и изписване на иконите им за храм „Св. ВМЧ Димитър“ – ж.к. „Вл.Варненчик“

2012 г. – Балчик самостоятелна изложба

2012, 2013 г. – изписване на иконите за храм „Св. Арх. Михаил“ в с. Здравец – Варненско в екип с Петя Петрова и Ясен Янков

2015 г. – проект на кръста на параклис „Св. Мина“ – ж.к. „Вл. Варненчик“

2019 г. – проектиране и изписване абсидата на храм „Св. Цар Борис“

Три поредни участия в Биеналето на църковните изкуства – В. Търново От 2014 г. – член на Сдружението на българските зографи.

Работи в областта на приложната графика. Проектира запазени знаци на:

Туристическа Агенция “Темпо”

ОУ ”Проф.Марин Дринов”

Знак на конкурс “Децата на Владиславово рисуват”

Знак и Плакет “Празници Владиславово” /запазен знак на НЧ “П.Р. Славейков 1928“

Варна/

Знак и Плакет на Гран При на Международен конкурс за вокално изкуство „Морски звездички“, както и плакети за първо, второ и трето място/запазен знак на НЧ “П.Р. Славейков 1928“ Варна:

Знак на Танцов клуб „Сборенка“ към НЧ “П.Р. Славейков 1928“ Варна /запазен знак на

НЧ “П.Р. Славейков 1928“ Варна/

Проект на шрифт и знак на Първо основно училище “Св. княз Борис I“

Съавторство на книгата „Иконописци и реставратори от Варна“

Негови творби са притежание на колекционери и приятели на неговото изкуство не само в България, но и във Франция, Англия, Германия, Турция, Белгия, Полша, Русия, Гърция.

Участие в проекти – „Не искам сиво – искам красиво!“; „Прегръдка за теб“; „От богатството на фолклора черпим вдъхновение“.

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Росен Германов с изложба икони в Градската художествена галерия на Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.