Арт Новини

„Обекти и обективна живопис“ – Изложба на Йонко Василев и Ина Трифонова YOKO+INA

1 – 25 юли, 2021

Официално откриване: 1 юли, четвъртък, 14:00 – 20:00 ч.

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

 

4 години след изложбата „Стаята на Йонко“, галерия Credo Bonum  представя отново Йонко Василев, този път в сложно съавторство с художничката Ина Трифонова в проекта „Обекти и обективна живопис“. Дуото е заедно в изкуството и в живота от 2018 г., изграждайки собствен запазен знак, собствена концептуална платформа под името YOKO+INA. Преди да се съберат и двамата имат свой път в изкуството. Началото на Йонко Василев преминава през болезнен период физическа изолация, а изкуството му от тези години борави с езика на редимейда и колажа. Обектите му са силно емоционални, но със сурова, концептуалистка естетика. В противовесът, Ина Трифонова тръгва от модния дизайн, а работите и са ярки и леки.

В „Обекти и обективна живопис“ YOKO+INA, създават пъстър и атрактивен визуален и предметен свят, който може да бъде разбран и осмислен на различни нива. От една страна авторите изразяват своето отношение към съвременното консуматорско общество, към лъскавата индустриализация на ежедневието, преминаваща и в човешките взаимоотношения. Обектът на изкуството, е атрактивна ценност, дизайнерска модификация, към която пренаситеният човек се стреми. От друга страна, обектът е и в директна препратка към традицията на поп арта, в която иронията и хумора са главни действащи лица. Сложни трансформации преживява и идеята за авторството. Двамата художници съвсем съзнателно кръстосват четки върху почти всеки обект. Живописта започната от единият, е покрита с малки прозрачни точки от другия, скулптура създадена от единият е полята с пъстри струйки боя от другия. Изкуството е територия на сътрудничество, на взаимно вдъхновение, но и на военни действия.

Галерия Credo Bonum сякаш e пренаселена. Тя е пълна с атрактивни обекти, звучни, жизнени цветове, картини преминали през многократна сложна обработка, светещи или движещи се скулптури. Притегателни и активни като образи и цветност, работите на Йонко Василев и Ина Трифонова завземат пространството на галерията, за да разкажат за сложните взаимоотношения, в които артистичната двойка влиза в полето на изкуството.


Ина Трифонова (р. 1981 г., Ямбол) завършва Моден дизайн в НХА. Работи в областта на живописта, обекта и пърформанса.

Йонко Василев (р. 1977 г., Ботевград) работи и излага изкуството си от 2012 г. Има множество самостоятелни и колективни изложби. Работи в областта на обекта и  инсталация.