Интериор

Основни правила за обзавеждане на удобна и функционална кухня

Когато планираме новия интериор на кухнята често се фокусираме върху естетиката и някак на заден план остава удобството и сигурността, с които често правим компромиси в полза на цвета, материала и формата на кухненските мебели. Това е така, тъй като не познаваме голяма част от основните принципи за ергономичност в една от най-важните стаи в нашия дом.

Задача на ергономията е оптимизирането на системата “човек – машина – работна среда” и налага основни правила за подреждане на мебели и кухненски уреди, начин на работа с тя и принципи на безопасност. Идеята на този материал е да ви запознае с най-основните от тези принципи, като ви помогне да направите кухнята си естетически красива, безопасна и удобна за работа.

Разположение

Избягвайте препятствията. Мястото, визията и формата на кухненското обзавеждане трябва да бъдат избирани не само като се вземе предвид хармонията на цветовете и текстурите. Когато избирате мебели за кухня, помислете върху следните неща:

  • Удобно ли е достигането до най-долния шкаф ?
  • А до най-горния ?
  • Остава ли достатъчно място за движение около мебелите?

Помислете за вратите на шкафовете, хладилника, фурната и другите уреди. Често ще ви се налага да минавате през кухнята, когато те са отворени или пък да отворите вратите на няколко уреда/шкафа едновременно – имате ли тази свобода?

На илюстрацията виждате препоръчителните разстояния между стената и отварящите се врати на шкафове и уреди, разстоянието между два съседни мебела, както и между масата за хранене и кухненското обзавеждане. Това са препоръчителни размери, спазването на които ще ви гарантира комфортно и удобно преживяване в кухнята.

Разбира се, когато говорим за малка кухня, ергономичността и удобството са от изключителна важност. Когато размерите на помещението не ви позволяват да развихрите въображението си, може да разгледате готови кухненски комплекти, които са предвидени за малки пространства и предлагат интересни решения за спестяване на място.

Може да използвате пространството под прозореца за поставяне на малки шкафове или бар плот. Може да спестите място, като използвате техника с комбинирани функции, като например фурна с микровълнов режим.

Много е важно да се организира правилно ъгловият шкаф – въпреки, че не изглежда така, той предлага достатъчно място, което може да бъде заето от система за разгръщане, в която ще се поберат голям брой кухненски прибори. Препоръчваме да се откажете от големия брой декоративни елементи, закачени по фасадата на кухнята – нека броят им е ограничен.

В зоната на видимост

Не по-малко важно е нивото, на което ще бъдат разположени рафтовете, лавиците и шкафовете. На каква височина е рафта, който може да достигне една средно високата домакиня без да се качва върху нещо? Къде свършва „удобното“ и започва зоната „ще го сложа тук, за да не се вижда“? Общата височина на кухненското оборудване може условно да бъде разделена на четири зони.

  • Много ниска: от пода до ниво от 40 см. Тази зона е неудобна за използване и е слабо видима. Тя може да се използва за съхраняване на предмети със средни размери, които се използват рядко.
  • Ниска: 40 до 75 см. На тази височина могат да се съхраняват големи кухненски прибори или малки домакински уреди в чекмеджета или на рафтове. Не е много удобна, тъй като се достига с приклякване и гледане надолу.

Кухненските прибори, съдовете, подправките и другите неща, които често използвате, трябва да се намират в зона с лесен достъп.

  • Средна: от 75 до 190 см. На това ниво цялото оборудване е ясно видимо – това е подходящо място за малки и крехки неща. Удобна е за съдове, прибори за хранене, често използвани продукти и електроуреди.
  • Висока: над 190 см. В тази зона можете да инсталирате ред рафтове, но само ако имате нужда от тях. Вземете предвид, че всеки път, за да достигнете до необходимото, ще трябва да „извикате за помощ“ стълба, стол или някой с катерачески умения. Ако тази перспектива не ви плаши, тук може да поставяте леки и нечупливи предмети, използвани рядко.

Илюстрацията показва какви усилия са нужни на една домакиня, за да достигне до предмети, поставени на определена височина.

 

 

Безпасност

Безопасността е последното нещо, на което ще обърнем внимание, но не и по-важност. Истината е, че в кухнята се крият много опасности, а избягването на различни инциденти може да бъде постигнати лесно, спазвайки няколко основни правила.

  • На първо място започваме с разстоянието между плота с котлоните и прозореца. Двете трябва да са на разстояние едно от друго на минимум 45 см., иначе рискувате да подпалите пердетата или по-силния вятъра да угаси пламъка газовия котлон.
  • Между печката и мивката е препоръчително да се остави разстояние от минимум 40 см, така че пръските вода да не попадат върху нагорещените котлони.
  • Абсорбаторът работи най-ефективно и безопасно, ако се намира на разстояние от 70-75 см от електрическата печка или на 75-80 см от газовата такава.
  • Пазете ключовете, контактите и светлинните източници далеч от вода. В тази връзка се препоръчва електрическите ключове и контактите да се намират на минимум 40 см. от пода.

Материалът е създаден с помощта на специалистите от онлайн мебелен магазин Венус, предлагащ огромно разнообразие от мебели за вашия дом, офис, хотел, ресторант или вила на достъпни цени.

 УЕБСАЙТ  |   ТЕЛЕФОН