Интериор

Какво трябва да знаем преди основния ремонт на банята ?

Ремонтът на банята е може би един от най-сложните и продължителни в нашия дом. Практиката показва, че още докато планираме ремонта, често пропускаме важни детайли и в крайна сметка оставаме изненадани и неподготвени. Въпреки че преди започването на самия ремонт, повечето хора са прочели доста по въпроса, събрали са няколко мнения от различни фирми и майстори, в голяма част от случаите има изненади, които реално няма как да предвидим, тъй като 50% от функционалната част на банята е скрита в стените, пода и тавана.

За да ви помогнем да направите ремонта на банята една по-лесна задача и да минимизирате риска от неочаквани изненади, заедно с професионалистите от Extravagance Build ще ви разкажем за най-често срещаните „скрити“ проблеми, на които може да се натъкнете в процеса на ремонтните дейности.

Да предположим, че имате ясна представа какво искате да постигнете чрез реновирането на банята, разпределили сте бюджета си, избрали сте моделите и местата на душа, ваната, тоалетната и мивката, спрели сте се на цветова гама или дори сте избрали конкретен модел плочки. Всичко това е свързано с „предвидимите разходи“, но за да стигнете до там, трябва да минете през няколко етапа, за които може би не сте помислили или поне не в детайли.

Къртене и извозване

За да се стигне до същинската част от ремонта, а именно подмяната на старото оборудване с ново, е нужно първо всичко ненужно да бъде отстранено. В банята това се постига с къртене на старите плочки или мозайка и демонтаж на санитарията – процеси, свързани с много прах и купища боклук. Съветът ни тук е да изберете строително-ремонтна фирма, която ще ви предложи цялостна услуга – къртене, почистване и извозване на всичкия създаден боклук до специално определено за целта сметище.

ВиК

Навярно сте планували да подмените всички тръби в банята, както водопроводни, така и канализационни. Ако не сте, съветваме ви да го направите, тъй като старите метални тръби, с които най-вероятно е изградена водопроводната ви инсталация, са ненадеждни, корозирали, а самата инсталация е без филтър за пречистване на водата. Според повечето квартални майстори, планирането и самата подмяна на тръбите е най-лесната част от ремонта на банята, но това не е никак вярно. Правилният монтаж, предхождан от прецизното планиране, е ключов за надеждността на домашната ВиК мрежа.

Хидроизолация

След къртенето и полагането на тръбите, на ред идва хидроизолацията. Хидроизолирането е процес, при който се обработват стените и пода на банята преди залепването на плочките (цялостно или само в душ зоната), така че да се гарантира ефективна защита на тези участъци от проникване на влага. Екипът на Extravangece Build ви съветва да изберете качествени материали за хидроизолация, които ще допринесат за дългата и безпроблемна експлоатация на помещението.

Вентилация

Добрата вентилация е ключов фактор в борбата с мухъла и неприятните миризми в банята. Относно вентилацията ще ви дадем няколко съвета, които смятаме, че биха помогнали в планирането на тази част от ремонта.

  • Вентилаторът не е излишен, дори и в баня с прозорец.
  • Въздухът, който се изсмуква от помещението трябва да бъде компенсиран по някакъв начин. При липса на отваряем прозорец, помислете за врата с решетка.
  • За да се постигне оптимален въздухообмен и цялостно проветряване на помещението, ви съветваме да поставите вентилатора в най-отдалечената точка на помещението, спрямо мястото на постъпване на свеж въздух.

При ремонта на банята, един от най-важните избори, които ще ви се наложи да направите е избора на фирма изпълнител на ремонта. Изборът на добри специалисти е основен фактор, от който зависи крайния резултат. Истината е, че ако изберете опитни специалисти, които чрез неколкократни огледи на помещение ви дадат правилните насоки, ремонтът, на която и да е част от вашия дом, ще е в пъти по-малко обезпокоителен.

Extravagance Build разполага с високо квалифицирани специалисти в различни области, които освен с ремонта на банята биха се справили перфектно с всяка останала част от процеса на подобряването на дома.

Уеб |  +359 882 924 622 |  office@extravagancebuild.com

Ремонт на баня

Лепене на фаянс, теракот, гранитогрес и камък

Монтаж на осветителни тела

ВиК услуги

Ремонт и хидроизолация на покриви

Монтаж на настилки и стенни облицовки

 

Шпакловка, шлайфане, грундиране и боядисване

Ел. услуги

Къртене, изнасяне и изхвърляне на строителни отпадъци

Окачени тавани, растерни тавани, преградни стени