България Север

Нови 70 сирийци са задържани при опит да преминат нелегално българо-турската граница

sir70 сирийци са задържани при опит да преминат нелегално българо-турската граница за последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, за периода от 6.00 часа в понеделник до 6.00 часа тази сутрин на българо-турската граница служители на ГД ”Гранична полиция” са установени общо 94 преминали нелегално турско-българската граница лица – от тях 70 са сирийски граждани.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица. Той е надхвърлен с 222 места.
Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция” – МВР. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекция „Миграция”.
Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.
Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.
Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.

Прочети цялата