България Север, Общество

Интермедийното ателие на проф. Книжак ни гостува с изложба

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Какво творят в интермедийното ателие на проф. Милан Книжак и кой е той? Отговорите на тези въпроси ще намерите, ако посетите изложбата „I-kona и т.н.“  на негови студенти и докторанти от Академията за изящни изкуства в Прага.

Официалното откриване на изложбата от живописни платна, рисунки, обекти, фотографии и видео инсталации ще се състои на 28 ноември, от 17.00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“.

Събитието се осъществява със съдействието на Община Габрово и с подкрепата на Посолството на Чешката република в София, както и на Чешки център София. На откриването ще присъства Н. Пр. Павел Вацек – извънреден и пълномощен посланик на Чешката република у нас.

Творбите, които ще бъдат изложени, отразяват явлението „ортодоксални икони“ в традиционното българско изкуство, както и явлението „икони“ в съвременното изкуство. Необходимо условие при създаването им, е внимателното изследване на ортодоксалните икони.

След като се запознаят с произхода и естествените връзки по темата, творците могат спокойно да боравят с нея. Обединяващ елемент на изложбата е форматът „картина“ (вертикален формат 130 x 100 см), базиран на т.нар. „врата на хармонията“ – традиционна пропорция в размера на картината. Всеки художник сам е избрал техниката за създаването на творбата си.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Чешката изложба ще гостува в Габрово до 12 декември и ще е достъпна за публика от понеделник до петък, между 9.00 и 18.00 часа.

Професор Милан Книжак е бивш ректор на чешката Академия за изящни изкуства (1999-2011), изтъкната и провокативна личност от чешката (и чехословашката) културна сцена през последните 50 години и пионер в изкуството на пърформанса. Той също така изследва връзките между радикалното алтернативно изкуство и това, което е наричано мейнстрийм или дори кич. Заради политическата си активност е бил задържан десетки пъти от комунистическия режим в Чехословакия. В момента проф. Книжак ръководи Ателието по интермедиални изкуства на Академията за изящни изкуства в Прага, както и основаната неотдавна от него собствена школа за изкуство.

„За нуждите на моето ателие дефинирах термина „интермедиен“ като свободно движение на медии. В никакъв случай това не се припокрива с мултимедийността, разбирана като свързване на различни медии в едно цяло. Под „свободно движение“ имам предвид, че наред с класическите дисциплини, каквито са създаването на картини и скулптури, студентите могат да използват видеото и компютъра, да създават инсталации (понякога от необичайни елементи), като част от обучението могат да включат литературни, музикални или театрални форми, да помислят за архитектура, разбира се могат да създават и мултимедийни проекти. Това означава, че всички познати и непознати области са еднакво отворени и възприети от тях.“ /Проф. Милан Книжак/

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата