База Данни Картини, България

МВР връща 46 нелегални имигранти обратно в Ирак

Crimes.bg

МВР предприе акция по връщането на 46 незаконно пребиваващи в България имигранти от Ирак обратно в страната им.

Акцията е започнала тази сутрин и е инициирана от дирекция „Международни проекти“ и дирекция „Миграция“ и се провежда със съдействието на ГД „Национална полиция“. Полетът е осъществен съвместно с Гърция като финансовата част се поема от ЕС.

12 от нелегалните имигранти са с паспорти, но останалите са с издадени временни документи за пътуването до Ирак. Всичките, установени до момента 46 души са навлезли в България през турско-българската граница. Те са живяли в общежитията за временно настаняване в Бусманци и Любимец. После пожелали да получат хуманитарен статут или такъв на бежанец. Тази информация беше съобщена от ръководителя на операцията – Кирил Сергиев.

По-късно е установено, че не са подходящи за придобиване на статут и пребиваване на територията на страната. Заедно със съдействието на Иракското посолство в София е организиран специализиран полет към Ирак.

При излизане от България, в качеството им на чуждестранни граждани, 46-мата души ще бъдат проверени щателно, заяви комисар Атанас Младенов, заемащ поста директор на Регионална дирекция „Гранична полциия“ – Аерогари.

Освен връщането на нелегалните имигранти обратно в родината им чрез Европейския фонд, страната ни се занимава активно и с екстрадирането на хора по програма, финансирана от Агенция Фронтекс.

До момента 740 души от третия свят са били върнати в родината си с принудителни административни мерки.

Повече по темата:

Разбиха мрежа за трафик на имигранти от Турция към България и Гърция

Среднощна гонка между полиция и нелегални имигранти край Врана

Сериозен бизнес с бежанци се развива в България

МВР връща 46 нелегални имигранти обратно в Ирак

Прочети цялата