База Данни Картини

Престъпници, извършили 5 обира за 5 дни, вършеят на свобода, Бургас пропищя

220_37d8a4ecadc663c25845d43fec40c4b1

Престъпници, извършили 5 обира за 5 дни, вършеят на свобода, Бургас пропищя

Окръжна прокуратура трябва да разследва бандата от бургаския кв. „Победа“, която за пет дни извърши пет удара.

Това е разпоредила Апелативна прокуратура – Бургас след като преди това окръжните и районните прокурори не се разбраха кой да поеме случая.

В края на август криминалистите от Първо РУП разкриха трима извършители на серия нагли грабежи. Сред жертвите им имаше дори бременна жена.

За едно денонощие в ареста бяха прибрани 27-годишният Зафир Георгиев, 20-годишният Тодор Чакъров, 17-годишният Назми Б., както и 21-годишният Георги Шишков, за който по-късно се разбра, че не е пряко свързан с грабежите. Той е бил засечен да вози с колата си тримата след един от ударите им. Именно по запис на камера плюс ценна оперативна информация криминалистите попаднаха на следите на нападателите.

В рамките на 24-те часа обаче обвинение не бе повдигнато и бандата се оказа на свобода. Междувременно са извършени 9 разпознавания, а Георгиев, Чакъров и 17-годишният им авер признават за още един удар – грабеж на златен ланец от млад мъж.

Според районна прокуратура има данни за престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 2 – грабеж след предварителен сговор. Тази квалификация би донесла присъда от 5 до 15 години и конфискация на 50 процента от имуществото, обяснява говорителят Георги Чинев. Затова папката е изпратена на окръжните обвинители.

Прокурор Ангел Георгиев обаче преценява, че няма достатъчно данни за предварителен сговор и връща случаят на долната инстанция. Районна прокуратура пуска сигнал до апелативна, която разпорежда разследването да се поеме от окръжното обвинение.

Вчера от Окръжна прокуратура заявиха, че по случая все още няма привлечени обвиняеми, съответно няма и наложени мерки за неотклонение, т.е. Зафир Георгиев, Тодор Чакъров и Назми Б. са на свобода.

Към оригиналната статия

Престъпници, извършили 5 обира за 5 дни, вършеят на свобода, Бургас пропищя