Бизнес и Политика

В България става все по-трудно фирмите да си намерят подходящи кадри

Напоследък фирмите в България все по-често не успяват да си намерят работна ръка. Всеки месец от НСИ правят проучвания между над 4000 български предприятия.  Въпросите варират, но общо взето са показатели за недостига на работна сила. Трябва да отбележим, че НСИ изследва поотделно предприятията в строителството, търговията,  услугите и промишлеността.

От графиката се вижда, че в годините преди кризата най-големи затруднения относно намирането на кадри изпитва промишлеността. В началото на 2008 година недостигът на квалифицирана работна ръка е над 20 %.

С началото на кризата цялостно се влошава икономическият климат в България от гледна точка на промишлеността. Набирането на кадри вече не е приоритет.

В началото на 2010 година обаче, процентът на недостиг на работна ръка в промишлените предприятия е сравнително малък, 5%. Това показва, че икономиката лека, по-лека почва да се стабилизира.

В периода от 2014 до юли 2015 година отново има недостиг на кадри за фирмите.  

От графиката се вижда, че при услугите недостигът на кадри при най-високите си нива е от 2007 година, а при строителството недостигът на кадри е бил по-висок само в месеците август и септември 2008 година.