Бизнес и Политика

Уникална 117-метрова сграда ще бъде първата в света, покрита с вечнозелени дръвчета

Над 6000 храсти, 100 кедрови дръвчета и 18 000 растения с обща площ близо 3000 кв.м. ще разкрасят 117-метрова сграда, която предстои да бъде построена в Швейцария. Проекта на кулата е дело на италиянския архитект Стефано Боери и носи името La Tour des Cedres – Кулата на кедровите дървета.
Сградата ще бъде първата в света, покрита от вечнозелени дървета. „Това ще направи Лозана авангарден град в глобалното предизвикателство за обединяване на градско качество с устойчивост и биооразнообразие“, обяснява Боери. 
Върху покривните пространства на всеки апартамент ще се подвизават дръвчета и вечнозелени храсти, която ще позволи на живущите, дори на по-високите етажи, да се чувстват близо до природата. 
По проект в уникалната сграда ще има апартаменти за живеене, офиси, фитнес център и панорамен ресторант на последния етаж от кулата. Тази необикновена сграда е вторият проект на Боери, ореантиран към флората. През 2014г. той завърши първият си проект Вертикална гора – Vertical Forest, който представлява две 112-метрови кули с 1000 различни видове дървета.