Бизнес и Политика

Как се определя цена на имот

Една от най-често срещаните причини за бавната продажба на един имот е неговото надценяване. Добре е на имотите да се поставя реална цена, защото това ще довете до по-бързото намиране на купувач. Има няколко основни фактора, които формират цената на имота, ето ги и тях.
1. Местоположение на имота
Оказва се, че местоположението влияе на цената най-силно. На него се отдават около 60% до 80% от цената на даден имот. Съответно в квартали с ниска престъпност, близост до паркове, наличие на детски градини и училища, както и наличие на удобна търговска мрежа, повишават стойността на имотите в тях.
2. Тип на строителството
Най-предпочитаните сгради са тухлените, съответно и цените при тях са най-високи. Друг предпочитан тип строителство е ЕПК, както и ПК. „Повечето такива сгради са старо строителство, но поради високата им здравина и надеждност, често цените на апартаментите в тях са близки до тези в тухлените сгради.” коментира Полина Стайкова, оператовен директор на Bulgarian Properties.
3. Етаж
Етажът, на който се намира жилището също играе съществена роля за определяне на цената. Обикновено предпочитаните етажи са средните (2-ри, 3-ти, 4—ти, 5-ти и тн.). Като цяло почти никой не иска апартамент на първияетаж на сградата, заради опасения към сигурността. Последните етажи също не са за предпочитане, заради евентуални проблеми с покрива (течове и др.).
4. Състоянието на имота
Това е най-важният фактор при избирането на апартамент. Купувача държи апартамента да е добре поддържан, както и общите части към него. Цената на жилището в голяма степен се определя от състоянието му – дали е за основен или козметичен ремонт, има или няма обзавеждане и в какво състояние е то, колко е голям апартамента, как е разпределен и др.
Ако апартаментът е стар е добре да имате отговор на въпроси като – кога е правен последния ремонт, правени ли са различно реконструкции, с какви материали и доколко е запазен имота към момента.