Бизнес и Политика

Най-тънкият лаптоп в света

Spectre 13 или само HP Spectre е най-тънкия лаптоп в света. Той е дебел само 10,4 mm и е по-тънък дори от MacBook на Apple (13.2 mm) и XPS 13 на Dell (15.2 mm).

Новият лаптоп на HP разполага с 13,3-инчов дисплей с 1080p, 8GB RAM памет и 256 GB памет на базовия модел. Процесора на Spectre е Core i5 или Core i7. Това са процесори, които обикновено присъстват в MacBook Air или в типичния ултрабук. Това е и идеята на HP, с новата си разработка компанията иска да пресъздаде MacBook Air, като направи един стабилен и стилен лаптоп.

Майк Наш, вицепрезидент на HP, който отговаря за персоналните компютри, твърди, че добре познава стандарта за Core M за машини от този топ. „Знаем това. Виждали сме Apple да го прави“, коментира той. „Но нашите клиенти искат Core I и аз съм тук, за да ви кажа, че го пуснахме“, посочва той.

HP иска Spectre 13 да бъде възприеман като премиум лаптоп, като какъвто изглежда и се представя. По-голямата част от тялото му е съставена от тъмносив алуминий, дъното му е от по-лек карбонен материал, а в ъглите има големи бронзови елементи. Устройството не разполага с тъчскрийн и има ново лого на HP.

Лаптопът има три USB-C портове, два от които поддържат Thunderbolt, както и жак за слушалки, така че има възможност за включване на аксесоари, докато устройството се зарежда.

HP ще започне да приема предварителни поръчки на Spectre 13 на 25 април, като стартовата цена е 1 169,99 долара. Доставките ще стартират през май. Ходът е опит на компанията да увеличи своя дял в премиум сегмента – най-добре представящата се категория в свиващата се индустрия за персонални компютри, пише Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор Дион Уейслър даде ясно да се разбере, че е готов да пази репутацията на компанията като такава, която диктува тенденциите в стила и технологиите – две неща, които отдавна се асоциират с Apple. Говорителят на Apple отказва да коментира въпроса.

Ходът на HP може би е опит компанията да насърчи потребителското търсене на своите продукти. Компанията за пазарни проучвания International Data Corp. (IDC) през януари отчете, че световният пазар на персонални компютри се е свил с 10,4% през 2015 г., като ръст са генерирали няколко основни доставчици.

HP е един от няколко производителите на лаптопи, който се насочва към намаляване размерите на устройствата, тяхното тегло и създаването на сгъваеми джаджи. Apple постави стандарт в тази сфера още през 2008 г., когато представи MacBook Air. Той беше последван от по-тънка версия на MacBook Pro