Бизнес и Политика

Работните условия у нас или защо служителка получила 14 лв. заплата?

Независимият синдикат КТ „Подкрепа” решава да направи експеримент, като внедрява служител „под прикритие” в българска търговска хранителна верига. Оказва се, че разминаванията между обявата за работа и реалните условия на труд се разминават драстично.

Служителят „под прикритие” е Дария Захариева. Тя кандидатства за рекламния отдел на търговската верига, но след проведено интервю, тя бива назначена, като редови служител. Според обявата за работа касиерите, зеленчукарите и работниците на топла точка, получават между 800 и 1225 лв. бруто, като зеленчукарите могат да си докарват и бонуси от по 100 лв., ако работят през лятото.

Това обаче не е реалността. Всъщност заплатата, на която се подписва договор е в долната граница, а именно 440 лева. 900 лева е заплата, която могат да получат само ръководните длъжности в магазина, които работят по 12 часа на ден.

Упоменатото работно време в обявата е 8 часа, оказва се обаче, че работното време е много по-дълго от обявеното. Освен това, Дария споделя, че й се е налагало да изкарва 9 часа без храна и вода, защото не е имала възможност да се храни или да пие вода. На служителката й било забранено и да сяда, защото касиерите в  супермаркета нямали това право.

Абсурден бонус й бил обещан. Условието за получаване на паричен бонус от 300 лева е да не се разболее през първите 3 месеца от назначаването си. Предложен й е и втори паричен бонус, отново от 300 лева, ако доведе свой приятел да работи в магазина и той се задържи на длъжността поне 3 месеца.

Разговорите по телефона са строго забранени. При нарушение, не само провинилия се заплаща глоба, но и всички останали служители. На служителите не е позволено да разговарят и по между си, защото се смятало, че те може да се договорят да ощетят магазина. От служителите се изисква да заплащат всяка бракувана стока, както и цената на стока, открадната от магазина. Те биват глобявани и ако не хванат човек, откраднал стока от магазина.

Оказва се, че във въпросната хранителна верига има една много интересна длъжност. Човека изпъляващ длъжността, се задължава да рови в кофите с отпадъци, да заснема опаковки от хранителни стоки и да изисква касова бележка за тях от служителите.

В крайна сметка се оказва, че условията в обявата за работа са фалшиви, работната седмица е шестдневна, има абсурдни условия на работа и се създават фалшиви очаквания у кадидат-служителите. Глобите и санкциите са огромни и несъответстващи на възнаграждението.

След 1 изработен месец, реалната заплата на Дария Захариева, след всички удръжки и глоби възлиза на 14 лева.